- Sie 10, 2009
- 19
- 0
- 0
250g czekolady deserowej
3 jajka
30g cukru
szklanka śmietany (30%)
łyżka migdałów do dekoracji
Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zbieleją. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać czekoladę z żółtkami. Białka ubić na parze na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową, dodać ubitą śmietanę. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na około 4h.
To jest orginalny przepis zaczerpnięty już nie pamiętam skąd
ja troszkę ten przepis zmodyfikowałam mianowicie: pianę ubijam "normalnie" a nie na parze.
Wcześniej również ubijam białka i śmietanę ponieważ trzeba ja praktycznie od razu dodać do czekolady, gdyż ta bardzo szybka znów twardnieje...
Polecam bardzo delikatny i baaaaaardzo czekoladowy mus
niestety nie mam aktualnie zdjecia... ale może go zrobie w najbliższym czasie i pstryknę fotkę
3 jajka
30g cukru
szklanka śmietany (30%)
łyżka migdałów do dekoracji
Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zbieleją. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać czekoladę z żółtkami. Białka ubić na parze na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową, dodać ubitą śmietanę. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na około 4h.
To jest orginalny przepis zaczerpnięty już nie pamiętam skąd

Wcześniej również ubijam białka i śmietanę ponieważ trzeba ja praktycznie od razu dodać do czekolady, gdyż ta bardzo szybka znów twardnieje...
Polecam bardzo delikatny i baaaaaardzo czekoladowy mus

niestety nie mam aktualnie zdjecia... ale może go zrobie w najbliższym czasie i pstryknę fotkę
