Mus czekoladowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wszystkie składniki były w domu, więc tylko trochę chęci i wyszedł doskonały deser. Przepis dostosowałam z miesięcznika Kuchnia.
Składniki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jaja (białka i żółtka osobno)
5 łyżeczek cukru
20 dkg śmietanki kremówki
1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy)

Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
a ja jestem ciekawa, czy jest to mus bardziej lekki, piankowy, czy bardziej budyniowy? Bo też się do takiego zamierzam od daaaaaaawna.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A może być coś pośredniego? Jeśli można podawać go jako gęsty napój po przyrządzeniu, a po wystygnięciu robi się lekki i stały, to moim zdaniem jest to coś pośredniego. Nie lubię budyniu, a ten mus smakuje mi bardzo.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wypróbowałam Twój bez alkoholu - smakował wyśmienicie. Chociaż nie powiem, do mojego jestem też bardzo przywiązana. Żeby nie te kalorie, robiłabym je na zmianę codziennie.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam ten post. Według mnie, wystarczy jajka dobrze umyć. Na salmonelozę choruje przeważnie drób wodny (kaczki, gęsi) i tam należy szukać zarazków. Jajka kurze wymagają zwykłego mycia ciepłą bieżącą wodą.

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Wczoraj robiłam niemal identyczny mus, z tym, że z przepisy Magdy Gessler ("Kolory smaków"). A jeszcze wcześniej robiłam podobny mus Nigelli Lawson - tym razem przepis nie zawierał jajek. Obydwa dobre, ale ten pierwszy lepszy, bo piana z białek nadaje mu puszystość. A ja lubię taką piankową konsystencję. Jednak obydwa musy b. kaloryczne - czekolada i śmietanka, to nie wymaga dalszego komentarza ;)

Aha, dodam jeszcze, że śmietanki nie trzeba ubijać, wystarczy tylko świetnie ubić białka.

No pychota...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy