Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus czekoladowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 901639" data-attributes="member: 10341"><p>Wszystkie składniki były w domu, więc tylko trochę chęci i wyszedł doskonały deser. Przepis dostosowałam z miesięcznika Kuchnia.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 tabliczki gorzkiej czekolady</p><p>3 jaja (białka i żółtka osobno)</p><p>5 łyżeczek cukru</p><p>20 dkg śmietanki kremówki</p><p>1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy)</p><p></p><p>Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 901639, member: 10341"] Wszystkie składniki były w domu, więc tylko trochę chęci i wyszedł doskonały deser. Przepis dostosowałam z miesięcznika Kuchnia. [B]Składniki [/B]2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 jaja (białka i żółtka osobno) 5 łyżeczek cukru 20 dkg śmietanki kremówki 1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy) Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus czekoladowy
Top
Bottom