Mus kokosowy z dynią

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Mus kokosowy z dynią

Źródło przepisu - "Wyśmieniete przetwory w słojach, wekach, butelkach" Wyd. KDC

Składniki:
500 g miąższu z dyni (zważonego po oczyszczeniu)
1 puszka mleczka kokosowego
1 kg cukru żelującego 1:1
5 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i włóknisty środek. Miąższ drobno pokroić, przełożyć do garnka. Dodać mleczko kokosowe, całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Dynię zmiksować na gładkie puree. Dodać cukier żelujący i kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty tak, by na powierzchni tworzyły się pęcherzyki. Natychmiast przełożyć do opłukanych wrzątkiem słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem, odstawić na 5 minut.
Z podanej ilości składników otrzymamy 5 słoików musu po 230 g każdy.

Moja wersja:
- dynia piżmowa
- cukier żelujący 1:2 ( 1/2 kg cukru na 1 kg owoców)
- około 2 g kwasku cytrynowego + sok i skórka otarta z jednej cytryny
W związku z tym, że dałam o połowę mniej cukru, wyszły mi tylko trzy słoiczki musu.
Wydaje mi się, że bez szkody dla smaku mleko kokosowe można zastąpić niesłodzonym mlekiem skondensowanym.

Mus jest pyszny i bardzo ładny. Mój wygląda i smakuje podobnie jak lemon curd. Polecam amatorom oryginalnych przetworów.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
W przepisie nie było to sprecyzowane.
Wzięłam standardową, najczęściej spotykaną puszkę o zawartości 400 ml.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot - do tostów, omletów, naleśników, bułeczek, ciast, ciasteczek i wyżerania paluchem ze słoika.
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanno miałam dziś robić ,ale ....nie wiem jak to sie stało ,że ja doczytałam ,że to z dyni upieczonej(czy takiej na parze) na mus ,wczoraj upiekłam z dwa kilo dyni i dziś nie wiem co z tym zrobić ....
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Margot, na Twoim miejscu wsadziłabym tę upieczoną dynię do mleka kokosowego i kilka minut pogotowała.
icon_smile.gif


Dałabym nieco więcej dyni niż w przepisie, by masa była gęściejsza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanna @ 16 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=751395Margot, na Twoim miejscu wsadziłabym tę upieczoną dynię do mleka kokosowego i kilka minut pogotowała.
icon_smile.gif


Dałabym nieco więcej dyni niż w przepisie, by masa była gęściejsza.
tak jest....zdjęcie garnkowe ,a i dałam pektynę roślinna zamiast cukru żelującego , bo zapomniałam kupić,a pektynę miałam od dawna

b_096.jpg
garnek paluchem wyczyszczony doszczętnie ,pyszne
 

Załączniki

  • b_096.jpg
    b_096.jpg
    716.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
banana.gif
banana.gif
banana.gif



Margot, z jakiej dyni robiłaś?
Mój wygląda bardzo podobnie, tylko ma jaśniejszy, bardziej cytrynowy kolor.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Ja dawałam cytrynową, ale pomarańczowa też by pasowała.
icon_smile.gif




Margot, wyczuwasz w gotowym musie smak kokosowy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
No i mnie zaginął pod tą cytrynowością....
icon_mrgreen.gif

Ale i tak jest pyszny.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Zrobiłam drugą porcję musu, tym razem z dyni olbrzymiej. Dałam jeszcze mniej kwasku cytrynowego, ale za to dołożyłam skórkę i sok z dużej, soczystej cytryny, oraz sok ze średniej pomarańczy. Pycha!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
I taki interesujacy watek mi prawie umknal?

Dopisuje do listy...i zrobie z pomaranczowa i cytrynowa skorka