Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus rabarbarowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1434351" data-attributes="member: 1024"><p>Zainspirowana ulubionym sernikiem rabarbarowym leminy wymyśliłam dziś mus rabarbarowy, będący szybszą alternetywą tego pusznego deseru, więc póki pamiętam, wpisuję proporcje.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g obranych łodyg rabarbaru</p><p>400 g serka homogenizowanego 7,5% z Lidla lub Biedronki</p><p>330 ml śmietany kremówki 30%</p><p>15 g żelatyny</p><p>110 g cukru trzcinowego</p><p>1 łyżka cukru pudru </p><p>chlust domowej nalewki z wanilii lub cukier z wanilią</p><p>sok z jednej cytryny</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Pokrojony rabarbar udusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości, dodać cukier, zagotować.</p><p>Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub wstawić do mikrofalówki na 10 - 15 sekund. </p><p>Połączyć z gorącym rabarbarem, zmiksować, zostawić do całkowitego ostygnięcia.</p><p>Zimny rabarbar zmiksować z twarożkiem, dodać śmietanę ubitą z łyżką cukru.</p><p>Doprawić do smaku wanilią i sokiem z cytryny.</p><p>Przełożyć do przykrywanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka godzin.</p><p>Nakładać do miseczek łyżką do lodów.</p><p>Można oczywiście od razu porcjować do salaterek czy pucharów, jak się ma wystarczająco dużo miejsca w lodówce.</p><p>Można też udekorować świeżymi truskawkami lub musem truskawkowym.</p><p>Ilość cukru trzeba dobrać indywidualnie do własnych upodobań smakowych, podobnie jak ilość soku z cytryny.</p><p></p><p></p><p>EDIT:</p><p>Dodaję zdjęcie:</p><p></p><p>[ATTACH=full]82750[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1434351, member: 1024"] Zainspirowana ulubionym sernikiem rabarbarowym leminy wymyśliłam dziś mus rabarbarowy, będący szybszą alternetywą tego pusznego deseru, więc póki pamiętam, wpisuję proporcje. [B]Składniki:[/B] 500 g obranych łodyg rabarbaru 400 g serka homogenizowanego 7,5% z Lidla lub Biedronki 330 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny 110 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru pudru chlust domowej nalewki z wanilii lub cukier z wanilią sok z jednej cytryny [B]Wykonanie:[/B] Pokrojony rabarbar udusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, zostawić do napęcznienia, a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub wstawić do mikrofalówki na 10 - 15 sekund. Połączyć z gorącym rabarbarem, zmiksować, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny rabarbar zmiksować z twarożkiem, dodać śmietanę ubitą z łyżką cukru. Doprawić do smaku wanilią i sokiem z cytryny. Przełożyć do przykrywanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka godzin. Nakładać do miseczek łyżką do lodów. Można oczywiście od razu porcjować do salaterek czy pucharów, jak się ma wystarczająco dużo miejsca w lodówce. Można też udekorować świeżymi truskawkami lub musem truskawkowym. Ilość cukru trzeba dobrać indywidualnie do własnych upodobań smakowych, podobnie jak ilość soku z cytryny. EDIT: Dodaję zdjęcie: [ATTACH=full]82750[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus rabarbarowy
Top
Bottom