Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus z dyni i pigwy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 769882" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis ten znalazła i wklepała do niewypróbowanych Joanna, ja go dziś przetestowałam w ramach Festiwalu Dyni, cytuję za Joanną:</p><p></p><p>Źródło - Tatiana Rużinska &quot;Kuchnia prawosławna&quot;</p><p></p><p>150 g dyni</p><p>150 g pigwy</p><p>60 g kaszy manny</p><p>110 g cukru</p><p>kwasek cytrynowy</p><p></p><p>Obraną dynię i pigwę pokroić, oddzielnie ugotować, przetrzeć przez sito i zmieszać.</p><p>Skórkę z pigwy zalać wodą, gotować przez 20 - 30 minut, ostudzić, a następnie przecedzić.</p><p>Przetarte owoce połączyć z wywarem, dodać cukier i kwasek, zagotować i dodać kaszę manną.</p><p>Ciągle mieszając gotować 7 - 8 minut. Wszystko dokładnie zmiksować i ubić na gęstą pianę.</p><p>Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. </p><p><strong></strong></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p></p><p>Po pierwsze zmniejszyłam ilość cukru (dałam 3 łyżki), bo z tą ilością byłoby dla mnie niejadalne, po drugie zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z połowy cytryny. Resztę wykonałam wg oryginału, ale gotowy deser okazał się być bardzo neutralny w smaku i czegoś mi w nim brakowało. Moje modyfikacje to:</p><p>0,25 łyżeczki cynamonu, </p><p>2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego</p><p>1 spora łyżka masła</p><p></p><p>Korciło mnie żeby dolać tam odrobinę śmietany kremówki, ale akurat wyszła, więc będzie trochę mniej kalorycznie. Mus jest bardzo smaczny, polecam, myślę, że jak ktoś nie ma pigwy, to może ją zastąpić kwaśnym jabłkiem (np. szarą renetą), w tym przepisie jej smak się gubi i różnica nie będzie bardzo zauważalna.</p><p></p><p>Zdjęcie jutro, bo za późno się za to zabrałam i mnie noc zastała, teraz stygnie w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 769882, member: 1443"] Przepis ten znalazła i wklepała do niewypróbowanych Joanna, ja go dziś przetestowałam w ramach Festiwalu Dyni, cytuję za Joanną: Źródło - Tatiana Rużinska "Kuchnia prawosławna" 150 g dyni 150 g pigwy 60 g kaszy manny 110 g cukru kwasek cytrynowy Obraną dynię i pigwę pokroić, oddzielnie ugotować, przetrzeć przez sito i zmieszać. Skórkę z pigwy zalać wodą, gotować przez 20 - 30 minut, ostudzić, a następnie przecedzić. Przetarte owoce połączyć z wywarem, dodać cukier i kwasek, zagotować i dodać kaszę manną. Ciągle mieszając gotować 7 - 8 minut. Wszystko dokładnie zmiksować i ubić na gęstą pianę. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. [B] Moje uwagi:[/B] Po pierwsze zmniejszyłam ilość cukru (dałam 3 łyżki), bo z tą ilością byłoby dla mnie niejadalne, po drugie zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z połowy cytryny. Resztę wykonałam wg oryginału, ale gotowy deser okazał się być bardzo neutralny w smaku i czegoś mi w nim brakowało. Moje modyfikacje to: 0,25 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 spora łyżka masła Korciło mnie żeby dolać tam odrobinę śmietany kremówki, ale akurat wyszła, więc będzie trochę mniej kalorycznie. Mus jest bardzo smaczny, polecam, myślę, że jak ktoś nie ma pigwy, to może ją zastąpić kwaśnym jabłkiem (np. szarą renetą), w tym przepisie jej smak się gubi i różnica nie będzie bardzo zauważalna. Zdjęcie jutro, bo za późno się za to zabrałam i mnie noc zastała, teraz stygnie w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Mus z dyni i pigwy
Bottom