Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1268733" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty</strong></p><p></p><p>na podstawie Przewodnika Kulinarnego Pascal Bułgaria</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g słoniny</p><p>2 cebule</p><p>1 kg ziemniaków</p><p>1 słoik kiszonej kapusty z sokiem</p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>2 łyżki mąki</p><p>4 jaja</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>3 - 4 ząbki czosnku</p><p>150 g jogurtu</p><p>sól, pieprz</p><p>Sposób przyrządzania:</p><p>Podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry słoninę, dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone w plastry. Poddusić, aż będą półmiękkie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić kiszoną kapustkę z czoskiem i sokiem.</p><p>Układac warstwami, przesypując solą i pieprzem oraz kminkiem.</p><p>Roztrzepać jogurt z mąką, mlekiem i jajami, zalać musakę.</p><p>Zapiekać 30 minut w temp.150 stopni C. </p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w plastry.</p><p>Na patelni poddusiłam na oleju pieczarki z cebulą, dodałam do nich posiekaną kapustę, przyprawiłam pieprzem i kminkiem, udusiłam do miękkości podlewając niewielką ilością wody (ok. 50 min). Roztrzepałam 2 jajka, jogurt i śmietanę z solą, czosnkiem i pieprzem, zalałam warstwy warzyw.</p><p>Zapiekałam w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 35 minut)</p><p>Smaczna, aczkolwiek całkiem zwyczajna zapiekanka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1268733, member: 1024"] [B]Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty[/B] na podstawie Przewodnika Kulinarnego Pascal Bułgaria [B]Składniki:[/B] 200 g słoniny 2 cebule 1 kg ziemniaków 1 słoik kiszonej kapusty z sokiem 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 4 jaja 1 łyżeczka kminku 3 - 4 ząbki czosnku 150 g jogurtu sól, pieprz Sposób przyrządzania: Podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry słoninę, dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone w plastry. Poddusić, aż będą półmiękkie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić kiszoną kapustkę z czoskiem i sokiem. Układac warstwami, przesypując solą i pieprzem oraz kminkiem. Roztrzepać jogurt z mąką, mlekiem i jajami, zalać musakę. Zapiekać 30 minut w temp.150 stopni C. [B]Moja wersja:[/B] Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w plastry. Na patelni poddusiłam na oleju pieczarki z cebulą, dodałam do nich posiekaną kapustę, przyprawiłam pieprzem i kminkiem, udusiłam do miękkości podlewając niewielką ilością wody (ok. 50 min). Roztrzepałam 2 jajka, jogurt i śmietanę z solą, czosnkiem i pieprzem, zalałam warstwy warzyw. Zapiekałam w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 35 minut) Smaczna, aczkolwiek całkiem zwyczajna zapiekanka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty
Top
Bottom