Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
musaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zabajo" data-source="post: 1021889" data-attributes="member: 15416"><p>przepis pochodzi a książki Dr. Oetkera &quot;Zapiekanki&quot; i robi u nas furorę</p><p></p><p><strong>Składniki na Musakę:</strong></p><p>1 kg bakłażanów</p><p>750 g mielonego mięsa</p><p>oliwa lub olej do smażenia bakłażanów</p><p>2 cebule</p><p>90 g masła</p><p>4 pomidory</p><p>pieprz, sól, mielony cynamon </p><p>3 łyzki poosiekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżeczka oregano</p><p>125 ml bulionu /może być z kostki/</p><p>40g mąki pszennej</p><p>250 ml mleka</p><p>3 żółtka</p><p>6 łyżek bułki tartej</p><p>6 łyżek startego drobno żółtego sera</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Bakłażany umyć, pokroić w plasterki i posypać solą, odstawić na 15 minut mnast ępnie osuszyć ręcznikiem papierowym z wydzielonego soku. Smażyć na oliwie lub oleju na jasnobrązowy kolor.</p><p></p><p>Cebule pokroić w kostkę. 60 g masła rozpuścić i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Pomidory sparzyć, obrać i pokrojone dodać do podduszonego mięsa, dodać natkę i oregano, bulion i dusić ok 20 min.</p><p></p><p>30 g masła roztopić, dodać makę i zrumienić lekko, następnie dolewać stopniwo mleko mieszając trzepaczką rózgową żeby nie potworzyły się grudki, gotować 5 min /ja gotuję chwilę/. Rozmącić 3 żółtka i wmieszać do gorącego sosu /nie dopuścić do zagotowania -można już wyłączyć gaz/</p><p></p><p>Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i opruszyć 3 łyżkami bułki tartej.</p><p>Wyłożyć połowę masy mięsnej, na to ułożyć połowę bakłażanów, posypać 2 łyżkami sera, pozostałą masę mięsną, bakłażany i posypać 2 łyżkami sera, następnie wykładamy żółty sos, posypujemy 2 łyżkami sera i posypujemy bułką tartą.</p><p>Wkładamy do zimnego piekarnika.</p><p>Pieczemy 45-50 min. w temp 170 stopni celsjusza.</p><p></p><p>Ta zapiekanka jest dość pracochłonna ale naprawdę warto!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zabajo, post: 1021889, member: 15416"] przepis pochodzi a książki Dr. Oetkera "Zapiekanki" i robi u nas furorę [B]Składniki na Musakę:[/B] 1 kg bakłażanów 750 g mielonego mięsa oliwa lub olej do smażenia bakłażanów 2 cebule 90 g masła 4 pomidory pieprz, sól, mielony cynamon 3 łyzki poosiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oregano 125 ml bulionu /może być z kostki/ 40g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek startego drobno żółtego sera [B]Wykonanie:[/B] Bakłażany umyć, pokroić w plasterki i posypać solą, odstawić na 15 minut mnast ępnie osuszyć ręcznikiem papierowym z wydzielonego soku. Smażyć na oliwie lub oleju na jasnobrązowy kolor. Cebule pokroić w kostkę. 60 g masła rozpuścić i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem. Pomidory sparzyć, obrać i pokrojone dodać do podduszonego mięsa, dodać natkę i oregano, bulion i dusić ok 20 min. 30 g masła roztopić, dodać makę i zrumienić lekko, następnie dolewać stopniwo mleko mieszając trzepaczką rózgową żeby nie potworzyły się grudki, gotować 5 min /ja gotuję chwilę/. Rozmącić 3 żółtka i wmieszać do gorącego sosu /nie dopuścić do zagotowania -można już wyłączyć gaz/ Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i opruszyć 3 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć połowę masy mięsnej, na to ułożyć połowę bakłażanów, posypać 2 łyżkami sera, pozostałą masę mięsną, bakłażany i posypać 2 łyżkami sera, następnie wykładamy żółty sos, posypujemy 2 łyżkami sera i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45-50 min. w temp 170 stopni celsjusza. Ta zapiekanka jest dość pracochłonna ale naprawdę warto!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
musaka
Top
Bottom