Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Musaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1512427" data-attributes="member: 52944"><p>Składniki:</p><p></p><p> 600 gram wołowiny</p><p> 2 bakłażany</p><p> 150 gram wina</p><p> 2 cebule</p><p> 3 ząbki czosnku</p><p> 400 gram pomidorów bez skóry</p><p> 2 listki laurowe</p><p> 3 ziarenka ziela angielskiego</p><p> 1/2 łyżeczki oregano</p><p> 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego</p><p> sól do smaku</p><p> pieprz do smaku</p><p> 1 łyżeczka cukru</p><p> </p><p> Beszamel..</p><p> 2 łyżki masła</p><p> 1 łyżka mąki</p><p> mleko</p><p> 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej</p><p></p><p> Bakłażany kroję plastry, posypuję je solą i odstawiam na 20 minut.</p><p> Cebulę i czosnek obieram, cebule drobno siekam, czosnek rozgniatam. </p><p> Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się cebula lekko zrumieni.</p><p> Zmieloną wołowinę dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, smażę kilka minut.</p><p> Gdy wołowina zbrązowieje dolewam wino i smażę do chwili odparowania na większym ogniu.</p><p> Do usmażonego mięsa dodaję pomidory, sól, pieprz, cynamon, listek, ziele, oregano, sól do smaku, pieprz, cukier,</p><p> mieszam i całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.</p><p> Plastry bakłażana które były nasolone - płuczę, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. </p><p> Smażę na rozgrzanej patelni z oliwą z każdej strony. Następnie osączam plastry na papierowych ręcznikach.</p><p> Przygotowujemy sos beszamelowy:</p><p> W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego masła wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. </p><p> Wlewam powoli mleko, ciągle mieszając na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. </p><p> Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.</p><p> Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układam: kilka smażonych plastrów bakłażana, mięso z pomidorami,</p><p> powtarzamy warstwy: plastry bakłażana, mięso z pomidorami. Kilka plastrów pozostałych układamy na wierzch polewając beszamelem i posypuję startym serem.</p><p> Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 minut.</p><p> Smacznego...</p><p></p><p> Warto spróbować i poeksperymentować... </p><p> W tym przepisie do plastrów bakłażana można dodać smażone plastry ziemniaka .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1512427, member: 52944"] Składniki: 600 gram wołowiny 2 bakłażany 150 gram wina 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gram pomidorów bez skóry 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Beszamel.. 2 łyżki masła 1 łyżka mąki mleko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej Bakłażany kroję plastry, posypuję je solą i odstawiam na 20 minut. Cebulę i czosnek obieram, cebule drobno siekam, czosnek rozgniatam. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek i smażę aż się cebula lekko zrumieni. Zmieloną wołowinę dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, smażę kilka minut. Gdy wołowina zbrązowieje dolewam wino i smażę do chwili odparowania na większym ogniu. Do usmażonego mięsa dodaję pomidory, sól, pieprz, cynamon, listek, ziele, oregano, sól do smaku, pieprz, cukier, mieszam i całość duszę pod przykryciem na wolnym ogniu. Plastry bakłażana które były nasolone - płuczę, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na rozgrzanej patelni z oliwą z każdej strony. Następnie osączam plastry na papierowych ręcznikach. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondlu roztapiam masło. Do roztopionego masła wsypuję mąkę i smażę chwilę do otrzymania jasnej zasmażki. Wlewam powoli mleko, ciągle mieszając na małym ogniu do otrzymania gęstej i kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układam: kilka smażonych plastrów bakłażana, mięso z pomidorami, powtarzamy warstwy: plastry bakłażana, mięso z pomidorami. Kilka plastrów pozostałych układamy na wierzch polewając beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 30 minut. Smacznego... Warto spróbować i poeksperymentować... W tym przepisie do plastrów bakłażana można dodać smażone plastry ziemniaka . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Musaka
Top
Bottom