Margot11 zasugerowała, żebym wrzucił ten przepis na forum co niniejszym czynię
Musztarda ogórkowa
SKŁADNIKI: 1 kg ogórków zielonych, 2 cebule drobno posiekane, 1 pęczek koperku drobno posiekany, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 10 dag zmielonej gorczycy, 100ml octu 10%, 1 łyżka soli, mielony pieprz
SPOSÓB WYKONANIA: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce, mieszamy z solą, zostawiamy na kilka minut i dokładnie osączamy na sicie. Odciśnięte ogórki mieszamy z cebulą, koperkiem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem. Napełniamy słoiki i zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Jakby ktoś z Was chciał zrobić tę musztardę to uważajcie z octem. Nie wszystkim odpowiada ilość podana w przepisie, więc najlepiej dodawać go stopniowo do uzyskania smaku, który będzie Wam odpowiadał. Z podanych składników wychodzą 3 małe słoiczki takie jak na załączonym obrazku. Nie wiem dokładnie jak długo można je przechowywać, bo u nas za długo miejsca nie zagrzewają i o ile dobrze pamiętam to musztarda najdłużej czekała na zjedzenie coś ok. miesiąca czasu.
Smacznego!

Musztarda ogórkowa
SKŁADNIKI: 1 kg ogórków zielonych, 2 cebule drobno posiekane, 1 pęczek koperku drobno posiekany, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 10 dag zmielonej gorczycy, 100ml octu 10%, 1 łyżka soli, mielony pieprz
SPOSÓB WYKONANIA: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce, mieszamy z solą, zostawiamy na kilka minut i dokładnie osączamy na sicie. Odciśnięte ogórki mieszamy z cebulą, koperkiem, czosnkiem, gorczycą, pieprzem i octem. Napełniamy słoiki i zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Jakby ktoś z Was chciał zrobić tę musztardę to uważajcie z octem. Nie wszystkim odpowiada ilość podana w przepisie, więc najlepiej dodawać go stopniowo do uzyskania smaku, który będzie Wam odpowiadał. Z podanych składników wychodzą 3 małe słoiczki takie jak na załączonym obrazku. Nie wiem dokładnie jak długo można je przechowywać, bo u nas za długo miejsca nie zagrzewają i o ile dobrze pamiętam to musztarda najdłużej czekała na zjedzenie coś ok. miesiąca czasu.

Smacznego!