Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mysore Bonda, wytrawne "pączki" indyjskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1398245" data-attributes="member: 2721"><p>Dzisiejszy przepis to pomysł na smaczną, oryginalną przekąskę. Ta słynna i lubiana potrawa ta pochodzi z Mysore, południowej częsci Indii. Jedzona jest zarówno w domach, jak i w restauracjach. Podaje się ją również podczas świąt, np. <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Diwali" target="_blank">Diwali</a>, Święta Świateł.&quot;Pączki&quot; te są na tyle sycące, że z sałatką mogą stanowić pożywny obiad wegetariański. Można podać je z dowolnym sosem lub chutney, np. pomidorowym, chili, curry lub jogurtowo-czosnkowym. Są przy tym bardzo łatwe do zrobienia i smażą się szybko. Przepis:<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mHpnkuTMPmw" target="_blank"> </a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=mHpnkuTMPmw" target="_blank">Vahchef Sanjay Thumma.</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]80313[/ATTACH]</p><p></p><p>1 szklanka mąki pszennej</p><p>1/4 szklanki mąki ryżowej</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>ok. 1 szklanki maślanki</p><p>1 łyżeczka kuminu</p><p>kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany</p><p>1 posiekana paprika chili, bez pestek</p><p>3 łyżki wiórków koksowych</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p></p><p>Mieszamy suche skąłdniki w misce. Następnie, mieszajac, dodajemy taką ilość maslanki, by uzyskać bardzo gęstą masę. Dodajemy kumin, imbir chili oraz kokos. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 10 minut (do godziny), by odpoczęło.</p><p></p><p>W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Nabieramy masy na łyżkę. Maczając łyżkę z masą w gorącym oleju, wypuszczamy &quot;pączki' na olej, by się smażyły. Jednoroazowo można smażyć po kilka sztuk, tak by się z soba nie stykały. (zasady smażenia identyczne, jak przy pączkach na słodko. Nie za duży ogień, by pączki nie pozostały surowe w środku) Kiedy kulki będa ze wszystkich stron złote, wyjmujemy je i osuszamy na papierowych ręcznikach. </p><p></p><p>[ATTACH=full]80314[/ATTACH]</p><p></p><p>Podajemy z dowolnym sosem i ew. sałatką.</p><p></p><p></p><p><em>Szybkie sosy:</em></p><p>1. Jogurt naturalny + przeciśnięty czosnek + sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>2. Podsmażona na 1 łyżce oleju 1 łyżeczka curry z 1 posiekanym ząbkiem czosnku + 1/2 szklanki keczupu+ ew. sól, pieprz i chili do smaku</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1398245, member: 2721"] Dzisiejszy przepis to pomysł na smaczną, oryginalną przekąskę. Ta słynna i lubiana potrawa ta pochodzi z Mysore, południowej częsci Indii. Jedzona jest zarówno w domach, jak i w restauracjach. Podaje się ją również podczas świąt, np. [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Diwali"]Diwali[/URL], Święta Świateł."Pączki" te są na tyle sycące, że z sałatką mogą stanowić pożywny obiad wegetariański. Można podać je z dowolnym sosem lub chutney, np. pomidorowym, chili, curry lub jogurtowo-czosnkowym. Są przy tym bardzo łatwe do zrobienia i smażą się szybko. Przepis:[URL="http://www.youtube.com/watch?v=mHpnkuTMPmw"] [/URL][URL="http://www.youtube.com/watch?v=mHpnkuTMPmw"]Vahchef Sanjay Thumma.[/URL] [ATTACH=full]80313[/ATTACH] 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok. 1 szklanki maślanki 1 łyżeczka kuminu kawałek imbiru wielkości wiśni, obrany i posiekany 1 posiekana paprika chili, bez pestek 3 łyżki wiórków koksowych olej do smażenia Mieszamy suche skąłdniki w misce. Następnie, mieszajac, dodajemy taką ilość maslanki, by uzyskać bardzo gęstą masę. Dodajemy kumin, imbir chili oraz kokos. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 10 minut (do godziny), by odpoczęło. W niedużym rondelku rozgrzewamy olej. Nabieramy masy na łyżkę. Maczając łyżkę z masą w gorącym oleju, wypuszczamy "pączki' na olej, by się smażyły. Jednoroazowo można smażyć po kilka sztuk, tak by się z soba nie stykały. (zasady smażenia identyczne, jak przy pączkach na słodko. Nie za duży ogień, by pączki nie pozostały surowe w środku) Kiedy kulki będa ze wszystkich stron złote, wyjmujemy je i osuszamy na papierowych ręcznikach. [ATTACH=full]80314[/ATTACH] Podajemy z dowolnym sosem i ew. sałatką. [I]Szybkie sosy:[/I] 1. Jogurt naturalny + przeciśnięty czosnek + sól i pieprz do smaku 2. Podsmażona na 1 łyżce oleju 1 łyżeczka curry z 1 posiekanym ząbkiem czosnku + 1/2 szklanki keczupu+ ew. sól, pieprz i chili do smaku [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mysore Bonda, wytrawne "pączki" indyjskie
Top
Bottom