- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
świetny, wprawdzie nie przypomina zupelnie innych znanych mi naan'ów, już bardziej tortille, ale warto zrobic. Znacznie bardziej dietetczne danie od tortilli a pyszne
150 ml letniej wody
125 g mąki
5 g świeżych drożdży
125 g mąki
1 łyżeczka soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2-3 lyzki jogurtu naturalnego
ok 30 g rozpuszczonego masła lub ghee
1. mieszasz 150 ml wody letniej ze 125 g mąki, dodajesz 5 g swiezych drozdzy i odstawiasz na 30 minut
2. do mikstury dodajesz 125 g maki, 1 lyzeczke soli, 1 lyzeczke proszku do pieczenia, 2-3 lyzki jogurtu i ugniatasz dosc lepka kule
3. dodajesz 1 lyzke rozpuszcoznego masla lub oleju i wyrabiasz z tym ciasto, odstawiasz na 15 minut
4. dodajesz kolejne lyzke tluszczu i znow wyrabiasz, dzielisz na 4 czesci i odstawiasz na 5 minut
5. walkujesz na 3 mm sporo podsypujac i smazysz na bardzo goracym woku pod przykryciem przez minute, obracasz i kolejna minuta.
Lepard pisze zeby przed obroceniem lekko skropic znowu maslem, ghee albo olejem, ale mi sie nie chcialo
150 ml letniej wody
125 g mąki
5 g świeżych drożdży
125 g mąki
1 łyżeczka soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2-3 lyzki jogurtu naturalnego
ok 30 g rozpuszczonego masła lub ghee
1. mieszasz 150 ml wody letniej ze 125 g mąki, dodajesz 5 g swiezych drozdzy i odstawiasz na 30 minut
2. do mikstury dodajesz 125 g maki, 1 lyzeczke soli, 1 lyzeczke proszku do pieczenia, 2-3 lyzki jogurtu i ugniatasz dosc lepka kule
3. dodajesz 1 lyzke rozpuszcoznego masla lub oleju i wyrabiasz z tym ciasto, odstawiasz na 15 minut
4. dodajesz kolejne lyzke tluszczu i znow wyrabiasz, dzielisz na 4 czesci i odstawiasz na 5 minut
5. walkujesz na 3 mm sporo podsypujac i smazysz na bardzo goracym woku pod przykryciem przez minute, obracasz i kolejna minuta.
Lepard pisze zeby przed obroceniem lekko skropic znowu maslem, ghee albo olejem, ale mi sie nie chcialo
