Naciągane kruche wiśniowe

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Pseudo kruche wiśniowe

Smaczne, skondensowane wiśniowe, aż człowiek chce sie tuczyć

20 dkg masła lub margaryny
20 dkg cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
kilka kropel aromatu cytrynowego
40 dkg mąki tortowej (jak trzeba to troche wiecej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg świeżych wiśni
1 sloik dzemu wisniowego np. Lowicza

sposób wykonania:

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajko. Dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, utrzeć mikserem. Następnie dodać resztę mąki i zagnieść ręką ciasto na gładką masę. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć 2/3 ciasta, ugniesc i rozprostowac reka. Piec 15 minut w 200 stopniach, aż ciasto będzie złociste. Wydrylować wiśnie, połączyć z dzemem. Wyłożyć na podpieczonym cieście. Spod mozna posypac nieco bulka tarta. Reszte ciasta wlozonego na ten czas do zamrazarki zetrzec na tarce na wierzchu. Piec 20-25 minut w 200 stopniach, aż gora bedzie rumiana. Posypac cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z sierpniowego numeru "Świata kobiety", zmodyfikowany zupelnie przeze mnie.

wisniowe.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy