Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Nadzienia/masy do strucli drożdżowych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 379898" data-attributes="member: 151"><p><u>Masa budyniowo-twarożkowa</u></p><p></p><p>1 szklanka mleka</p><p>1 budyń waniliowy lub śmietankowy</p><p>4 łyżki cukru</p><p>25 dkg twarogu przetartego przez sito lub innego mielonego</p><p></p><p>Z mleka,proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń,odstawić do ostudzenia.Zimny budyń zmiksować z twarogiem,ewentualnie można jeszcze masę dosłodzić ale 4 łyżki cukru powinny wystarczyć.</p><p></p><p><u>Masa marcepanowa</u></p><p><u></u></p><p>250 g masy marcepanowej </p><p>2 jajka</p><p>50 g cukru</p><p></p><p>Marcepan rozetrzeć z cukrem,dodać rozkłócone jajka i dobrze wszystko wymieszać</p><p></p><p><u>Masa miodowo-orzechowa</u></p><p><u></u></p><p>250 g zmielonych orzechów laskowych(lub innych)</p><p>100 g miodu</p><p>1-2 łyżki rumu-opcjonalnie</p><p>1 łyżeczka cukru waniliowego</p><p>2-4 łyżki mleka</p><p>2 białka</p><p>1 łyżka cukru</p><p></p><p>Orzechy wymieszać z miodem,cukrem waniliowym i rumem,dodać tyle mleka żeby masa była gęsta.Białka ubić z cukrem i wmieszać ostrożnie do masy.</p><p></p><p><u>Masa owocowo-orzechowo-marcepanowa</u></p><p><u></u></p><p>100 g masy marcepanowej</p><p>1 białko</p><p>1 cytryna</p><p>100 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki</p><p>100 g siekanych orzechów laskowych</p><p>2 jabłka</p><p>50 g rodzynek</p><p></p><p>Masę marcepanową utrzeć z białkiem,dodać sok z cytryny i skórkę startą,morele i rodzynki,dokładnie wymieszać.Jabłka po obraniu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i dodać do masy,dokładnie wymieszać.</p><p></p><p><u>Masa serowa</u></p><p><u></u></p><p></p><p>40 dkg sera białego 3krotnie mielonego</p><p>4 jajka</p><p>5 dkg miękkiego masła-opcjonalnie</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>mały cukier waniliowy</p><p>łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej</p><p></p><p>Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym,dodać stopniowo ser,masło i mąkę, dokładnie wymieszać.Białka ubić dodając pod koniec resztę cukru,wmieszać ostrożnie do masy serowej.</p><p></p><p></p><p><u>Masa kokosowa</u></p><p><u></u></p><p>20 dkg wiórków kokosowych</p><p>15-20 dkg cukru</p><p>5 dkg masła</p><p>5 łyżek mleka</p><p></p><p>Masło rozpuścić z mlekiem na głębokiej patelni,wsypać wiórki i kokos.Smażyć przez ok.10-15 minut ciągle mieszając.Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze parę łyżek mleka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 379898, member: 151"] [U]Masa budyniowo-twarożkowa[/U] 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 4 łyżki cukru 25 dkg twarogu przetartego przez sito lub innego mielonego Z mleka,proszku budyniowego i cukru ugotować gęsty budyń,odstawić do ostudzenia.Zimny budyń zmiksować z twarogiem,ewentualnie można jeszcze masę dosłodzić ale 4 łyżki cukru powinny wystarczyć. [U]Masa marcepanowa [/U] 250 g masy marcepanowej 2 jajka 50 g cukru Marcepan rozetrzeć z cukrem,dodać rozkłócone jajka i dobrze wszystko wymieszać [U]Masa miodowo-orzechowa [/U] 250 g zmielonych orzechów laskowych(lub innych) 100 g miodu 1-2 łyżki rumu-opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-4 łyżki mleka 2 białka 1 łyżka cukru Orzechy wymieszać z miodem,cukrem waniliowym i rumem,dodać tyle mleka żeby masa była gęsta.Białka ubić z cukrem i wmieszać ostrożnie do masy. [U]Masa owocowo-orzechowo-marcepanowa [/U] 100 g masy marcepanowej 1 białko 1 cytryna 100 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki 100 g siekanych orzechów laskowych 2 jabłka 50 g rodzynek Masę marcepanową utrzeć z białkiem,dodać sok z cytryny i skórkę startą,morele i rodzynki,dokładnie wymieszać.Jabłka po obraniu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i dodać do masy,dokładnie wymieszać. [U]Masa serowa [/U] 40 dkg sera białego 3krotnie mielonego 4 jajka 5 dkg miękkiego masła-opcjonalnie 3/4 szklanki cukru mały cukier waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym,dodać stopniowo ser,masło i mąkę, dokładnie wymieszać.Białka ubić dodając pod koniec resztę cukru,wmieszać ostrożnie do masy serowej. [U]Masa kokosowa [/U] 20 dkg wiórków kokosowych 15-20 dkg cukru 5 dkg masła 5 łyżek mleka Masło rozpuścić z mlekiem na głębokiej patelni,wsypać wiórki i kokos.Smażyć przez ok.10-15 minut ciągle mieszając.Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze parę łyżek mleka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Nadzienia/masy do strucli drożdżowych
Top
Bottom