Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Nadzienie do kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 125242" data-attributes="member: 2354"><p>Podam Wam przepis na pyszne nadzienie. Tak mozna nadziewac kurczaka bez luzowania kosci jak i wyluzowanego. Mysle, ze bedzie Wam smakowac.</p><p>----------------------------------------------------</p><p>Kurczak </p><p>wątróbka </p><p>1 sucha bułka </p><p>1 jajko </p><p>łyżka masła </p><p>sól, pieprz </p><p>gałka muszkatołowa - szczypta, ale konieczna </p><p>natka pietruszki </p><p>czosnek (1-2 ząbki) </p><p>troszkę suszonego majeranku </p><p>kilka winnych jabłek </p><p>Sposób wykonania: </p><p>Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia. Posypać w środku ze wszystkich stron niewielka ilością soli, majeranku i drobniutko siekanym czosnkiem. Przygotować nadzienie. Sucha bułkę rozmoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i b. dobrze rozdrobnić. Wątróbkę kurza drobno posiekać lub rozetrzeć, połączyć z miękkim masłem i żółtkiem, wymieszać na masę. Wątróbkę z masłem połączyć z odciśnięta i dobrze rozdrobniona bułką, doprawić sola, pieprzem, świeżo starta gałką muszkatołową ( nie przesadzić, jakieś 1/8 łyżeczki lub mniej, nie może dominować, tylko podkreślać smak, ale musi być) i posiekana natka, dużo, co najmniej 2-3 łyżki, ta ma dominować w smaku. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z nadzieniem, które nałożyć luźno do tuszki i śpiąc drewienkami. Nadzienie będzie rosło i jeśli za dużo, to kurczak na spięciu pęknie. Jeśli nadzienia jest więcej, niż się zmieści w tuszce, to jeszcze lepiej, bo nigdy go nie za dużo. Ułożyć kurczaka w brytfance najlepiej na ruszcie, podlać trochę wody a przy nogach ułożyć resztę nadzienia luzem ale zwarte. Jabłka (4-6) obrać, pokroić w ósemki odrzucając łuski z pestkami. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i posmarować po wierzchu masłem. Piec ponad godzinę podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i smarując ewentualnie masłem po wierzchu. W połowie pieczenia obłożyć wokoło cząstkami jabłek. Gdyby się wcześniej zbyt zarumienił, to okryć z wierzchu luźno folia aluminiowa, aby nie spalić skórki. Upieczonego kurczaka podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od wielkości tuszki. Małe tuszki dzielić na pół, na 2 osoby. Podawać z nadzieniem w środku i podzielić resztę nadzienia równo dla każdego i również upieczone jabłka. Do tego ziemniaki piure, polać sosem i posypać natka i dobre białe półwytrawne lub wytrawne wino, albo półwytrawny szampan + extra dobry kompot. Osobno podać smażone borówki z gruszkami. Klasyczne, pyszne polskie danie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 125242, member: 2354"] Podam Wam przepis na pyszne nadzienie. Tak mozna nadziewac kurczaka bez luzowania kosci jak i wyluzowanego. Mysle, ze bedzie Wam smakowac. ---------------------------------------------------- Kurczak wątróbka 1 sucha bułka 1 jajko łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa - szczypta, ale konieczna natka pietruszki czosnek (1-2 ząbki) troszkę suszonego majeranku kilka winnych jabłek Sposób wykonania: Umyć kurczaka i osuszyć, odrzucić nadmiar tłuszczu koło szyi i przy otworze, przed pieczeniem można nakłuć widelcem kurczaka w miejscach, gdzie jest tłuszcz pod skórka, który wycieknie w czasie pieczenia. Posypać w środku ze wszystkich stron niewielka ilością soli, majeranku i drobniutko siekanym czosnkiem. Przygotować nadzienie. Sucha bułkę rozmoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i b. dobrze rozdrobnić. Wątróbkę kurza drobno posiekać lub rozetrzeć, połączyć z miękkim masłem i żółtkiem, wymieszać na masę. Wątróbkę z masłem połączyć z odciśnięta i dobrze rozdrobniona bułką, doprawić sola, pieprzem, świeżo starta gałką muszkatołową ( nie przesadzić, jakieś 1/8 łyżeczki lub mniej, nie może dominować, tylko podkreślać smak, ale musi być) i posiekana natka, dużo, co najmniej 2-3 łyżki, ta ma dominować w smaku. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z nadzieniem, które nałożyć luźno do tuszki i śpiąc drewienkami. Nadzienie będzie rosło i jeśli za dużo, to kurczak na spięciu pęknie. Jeśli nadzienia jest więcej, niż się zmieści w tuszce, to jeszcze lepiej, bo nigdy go nie za dużo. Ułożyć kurczaka w brytfance najlepiej na ruszcie, podlać trochę wody a przy nogach ułożyć resztę nadzienia luzem ale zwarte. Jabłka (4-6) obrać, pokroić w ósemki odrzucając łuski z pestkami. Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i posmarować po wierzchu masłem. Piec ponad godzinę podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem i smarując ewentualnie masłem po wierzchu. W połowie pieczenia obłożyć wokoło cząstkami jabłek. Gdyby się wcześniej zbyt zarumienił, to okryć z wierzchu luźno folia aluminiowa, aby nie spalić skórki. Upieczonego kurczaka podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od wielkości tuszki. Małe tuszki dzielić na pół, na 2 osoby. Podawać z nadzieniem w środku i podzielić resztę nadzienia równo dla każdego i również upieczone jabłka. Do tego ziemniaki piure, polać sosem i posypać natka i dobre białe półwytrawne lub wytrawne wino, albo półwytrawny szampan + extra dobry kompot. Osobno podać smażone borówki z gruszkami. Klasyczne, pyszne polskie danie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Nadzienie do kurczaka
Bottom