Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Nadzienie mięsne do gęsi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 913323" data-attributes="member: 10341"><p>Ponieważ gęś jest z natury tłusta, wielu smakoszy uważa, że najlepiej nadziać ją ćwiartkami obranych, kwaskowatych jabłek. W czasie pieczenia jabłka przejdą aromatem pieczeni i nasycą się smakowitym tłuszczem. Dla odmiany podaję za miesięcznikiem Ty i Ja przepis na doskonały farsz mięsny, który podany oddzielnie, na zimno, z ostrym sosem, może stanowić atrakcyjną wędlinę.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>40 dkg mięsa mielonego (cielęcina z wieprzowiną)</p><p>bułka (kajzerka)</p><p>mleko lub woda do namoczenia bułki</p><p>otarta skórka z pół cytryny</p><p>15 obranych z łusek i pokrojonych w cieniutkie pałeczki migdałów</p><p>2 jajka</p><p>łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki</p><p>sól</p><p></p><p>Mięso wyrabiamy na jednolitą masę z namoczoną i odciśniętą bułką, skórką cytrynową, jajkami, posiekanymi migdałami i sproszkowaną papryką. Masę solimy do smaku i nadziewamy nią gęś. Po upieczeniu, nadzienie albo podajemy na ciepło, albo, co jest bardzo atrakcyjne, studzimy i traktujemy jak wędlinę, na przykład na świąteczną kolację.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 913323, member: 10341"] Ponieważ gęś jest z natury tłusta, wielu smakoszy uważa, że najlepiej nadziać ją ćwiartkami obranych, kwaskowatych jabłek. W czasie pieczenia jabłka przejdą aromatem pieczeni i nasycą się smakowitym tłuszczem. Dla odmiany podaję za miesięcznikiem Ty i Ja przepis na doskonały farsz mięsny, który podany oddzielnie, na zimno, z ostrym sosem, może stanowić atrakcyjną wędlinę. [B]Składniki [/B]40 dkg mięsa mielonego (cielęcina z wieprzowiną) bułka (kajzerka) mleko lub woda do namoczenia bułki otarta skórka z pół cytryny 15 obranych z łusek i pokrojonych w cieniutkie pałeczki migdałów 2 jajka łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki sól Mięso wyrabiamy na jednolitą masę z namoczoną i odciśniętą bułką, skórką cytrynową, jajkami, posiekanymi migdałami i sproszkowaną papryką. Masę solimy do smaku i nadziewamy nią gęś. Po upieczeniu, nadzienie albo podajemy na ciepło, albo, co jest bardzo atrakcyjne, studzimy i traktujemy jak wędlinę, na przykład na świąteczną kolację. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Nadzienie mięsne do gęsi
Top
Bottom