Przepisy pochodzą z wysłużonych miesięczników Ty i Ja. Robiłam je wielokrotnie jako przystawki albo dodatki do mięs pieczonych i smażonych. Miałam gdzieś jeszcze jeden wspaniały przepis na jabłka nadziewane po arabsku, ale, jak mówi młodzież, "wcięło" go gdzieś na dobre. Musimy więc zadowolić się tymi, które mamy.
Jabłka nadziewane
4 duże lub więcej mniejszych kwaskowatych jabłek równej wielkości (dojrzałych)
1 - 2 nieduże pomidory pokrojone na kawałki
ogórek małosolny
5 dkg sparzonych i ostudzonych rodzynków
5 dkg pokruszonych orzechów włoskich
4 - 5 łyżek majonezu
kilka liści sałaty
Jabłka dokładnie myjemy, ścinamy czapeczkę od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne, a póżniej ostrą łyżeczką wybieramy miąższ, pozostawiając 1/2 cm ścianki. Wydrążony miąższ mieszamy z posiekanymi pomidorami, ogórkiem małosolnym, rodzynkami oraz orzechami, mieszamy wszystko z majonezem i napełniamy wydrążone jabłka. podajemy, każde jabłko na oddzielnym listku sałaty jako przystawkę lub do mięsa, wędliny itp.
Gruszki nadziewane
2 duże, dojrzałe gruszki
1 trójkącik topionego ementalera
5 dkg masła
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
łyżeczka drobno posiekanej naci pietruszki
1 korniszon, drobno posiekany
Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy nieco miąższu do farszu. Na farsz ucieramy serek z masłem, śmietaną. Dodajemy posiekany wydrążony miąższ gruszek, pietruszkę, korniszon. Dokładnie mieszamy, i nakładamy czubato w wydrążenia gruszek. Na każdej gruszce, ułożonej na listku sałaty, k ladziemy dla dekoracji galązke pietruszki i podajemy. Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do mięś, wędlin, serów.
Śliwki faszerowane
kilkanaśćie śliwek węgierek
1 trójkącik ementalera
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
szczypta papryki
2 łyżki zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
kilka łyżek sosu winegret
2 - 3 łyżki siekanego koperku
Z nadciętych z jednego boku śliwek węgierek wyjąć pestki i napełnić następującym farszem: ser utrzeć z masłem i śmietaną, dodać paprykę i zmielone orzechy. Wymieszać, napełnić śliwki i podawać na sałacie skropionej winegretem i obficie posypanej koprem. Oryginalna surówka do mięs, również bardzo atrakcyjna przystawka.
Jabłka nadziewane
4 duże lub więcej mniejszych kwaskowatych jabłek równej wielkości (dojrzałych)
1 - 2 nieduże pomidory pokrojone na kawałki
ogórek małosolny
5 dkg sparzonych i ostudzonych rodzynków
5 dkg pokruszonych orzechów włoskich
4 - 5 łyżek majonezu
kilka liści sałaty
Jabłka dokładnie myjemy, ścinamy czapeczkę od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne, a póżniej ostrą łyżeczką wybieramy miąższ, pozostawiając 1/2 cm ścianki. Wydrążony miąższ mieszamy z posiekanymi pomidorami, ogórkiem małosolnym, rodzynkami oraz orzechami, mieszamy wszystko z majonezem i napełniamy wydrążone jabłka. podajemy, każde jabłko na oddzielnym listku sałaty jako przystawkę lub do mięsa, wędliny itp.
Gruszki nadziewane
2 duże, dojrzałe gruszki
1 trójkącik topionego ementalera
5 dkg masła
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
łyżeczka drobno posiekanej naci pietruszki
1 korniszon, drobno posiekany
Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy nieco miąższu do farszu. Na farsz ucieramy serek z masłem, śmietaną. Dodajemy posiekany wydrążony miąższ gruszek, pietruszkę, korniszon. Dokładnie mieszamy, i nakładamy czubato w wydrążenia gruszek. Na każdej gruszce, ułożonej na listku sałaty, k ladziemy dla dekoracji galązke pietruszki i podajemy. Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do mięś, wędlin, serów.
Śliwki faszerowane
kilkanaśćie śliwek węgierek
1 trójkącik ementalera
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
szczypta papryki
2 łyżki zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
kilka łyżek sosu winegret
2 - 3 łyżki siekanego koperku
Z nadciętych z jednego boku śliwek węgierek wyjąć pestki i napełnić następującym farszem: ser utrzeć z masłem i śmietaną, dodać paprykę i zmielone orzechy. Wymieszać, napełnić śliwki i podawać na sałacie skropionej winegretem i obficie posypanej koprem. Oryginalna surówka do mięs, również bardzo atrakcyjna przystawka.