Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Nadziewane jabłka, gruszki i śliwki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 891254" data-attributes="member: 10341"><p>Przepisy pochodzą z wysłużonych miesięczników Ty i Ja. Robiłam je wielokrotnie jako przystawki albo dodatki do mięs pieczonych i smażonych. Miałam gdzieś jeszcze jeden wspaniały przepis na jabłka nadziewane po arabsku, ale, jak mówi młodzież, &quot;wcięło&quot; go gdzieś na dobre. Musimy więc zadowolić się tymi, które mamy.</p><p><strong>Jabłka nadziewane</strong></p><p><strong></strong>4 duże lub więcej mniejszych kwaskowatych jabłek równej wielkości (dojrzałych)</p><p>1 - 2 nieduże pomidory pokrojone na kawałki</p><p>ogórek małosolny</p><p>5 dkg sparzonych i ostudzonych rodzynków</p><p>5 dkg pokruszonych orzechów włoskich</p><p>4 - 5 łyżek majonezu</p><p>kilka liści sałaty</p><p></p><p>Jabłka dokładnie myjemy, ścinamy czapeczkę od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne, a póżniej ostrą łyżeczką wybieramy miąższ, pozostawiając 1/2 cm ścianki. Wydrążony miąższ mieszamy z posiekanymi pomidorami, ogórkiem małosolnym, rodzynkami oraz orzechami, mieszamy wszystko z majonezem i napełniamy wydrążone jabłka. podajemy, każde jabłko na oddzielnym listku sałaty jako przystawkę lub do mięsa, wędliny itp.</p><p></p><p><strong>Gruszki nadziewane</strong></p><p><strong></strong>2 duże, dojrzałe gruszki </p><p>1 trójkącik topionego ementalera</p><p>5 dkg masła</p><p>2 łyżeczki kwaśnej śmietany</p><p>łyżeczka drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>1 korniszon, drobno posiekany</p><p></p><p>Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy nieco miąższu do farszu. Na farsz ucieramy serek z masłem, śmietaną. Dodajemy posiekany wydrążony miąższ gruszek, pietruszkę, korniszon. Dokładnie mieszamy, i nakładamy czubato w wydrążenia gruszek. Na każdej gruszce, ułożonej na listku sałaty, k ladziemy dla dekoracji galązke pietruszki i podajemy. Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do mięś, wędlin, serów.</p><p></p><p><strong>Śliwki faszerowane</strong></p><p><strong></strong>kilkanaśćie śliwek węgierek </p><p>1 trójkącik ementalera</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka śmietany</p><p>szczypta papryki</p><p>2 łyżki zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)</p><p>kilka łyżek sosu winegret</p><p>2 - 3 łyżki siekanego koperku</p><p></p><p>Z nadciętych z jednego boku śliwek węgierek wyjąć pestki i napełnić następującym farszem: ser utrzeć z masłem i śmietaną, dodać paprykę i zmielone orzechy. Wymieszać, napełnić śliwki i podawać na sałacie skropionej winegretem i obficie posypanej koprem. Oryginalna surówka do mięs, również bardzo atrakcyjna przystawka.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 891254, member: 10341"] Przepisy pochodzą z wysłużonych miesięczników Ty i Ja. Robiłam je wielokrotnie jako przystawki albo dodatki do mięs pieczonych i smażonych. Miałam gdzieś jeszcze jeden wspaniały przepis na jabłka nadziewane po arabsku, ale, jak mówi młodzież, "wcięło" go gdzieś na dobre. Musimy więc zadowolić się tymi, które mamy. [B]Jabłka nadziewane [/B]4 duże lub więcej mniejszych kwaskowatych jabłek równej wielkości (dojrzałych) 1 - 2 nieduże pomidory pokrojone na kawałki ogórek małosolny 5 dkg sparzonych i ostudzonych rodzynków 5 dkg pokruszonych orzechów włoskich 4 - 5 łyżek majonezu kilka liści sałaty Jabłka dokładnie myjemy, ścinamy czapeczkę od strony ogonka, wydrążamy gniazda nasienne, a póżniej ostrą łyżeczką wybieramy miąższ, pozostawiając 1/2 cm ścianki. Wydrążony miąższ mieszamy z posiekanymi pomidorami, ogórkiem małosolnym, rodzynkami oraz orzechami, mieszamy wszystko z majonezem i napełniamy wydrążone jabłka. podajemy, każde jabłko na oddzielnym listku sałaty jako przystawkę lub do mięsa, wędliny itp. [B]Gruszki nadziewane [/B]2 duże, dojrzałe gruszki 1 trójkącik topionego ementalera 5 dkg masła 2 łyżeczki kwaśnej śmietany łyżeczka drobno posiekanej naci pietruszki 1 korniszon, drobno posiekany Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy nieco miąższu do farszu. Na farsz ucieramy serek z masłem, śmietaną. Dodajemy posiekany wydrążony miąższ gruszek, pietruszkę, korniszon. Dokładnie mieszamy, i nakładamy czubato w wydrążenia gruszek. Na każdej gruszce, ułożonej na listku sałaty, k ladziemy dla dekoracji galązke pietruszki i podajemy. Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do mięś, wędlin, serów. [B]Śliwki faszerowane [/B]kilkanaśćie śliwek węgierek 1 trójkącik ementalera 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany szczypta papryki 2 łyżki zmielonych orzechów (najlepiej laskowych) kilka łyżek sosu winegret 2 - 3 łyżki siekanego koperku Z nadciętych z jednego boku śliwek węgierek wyjąć pestki i napełnić następującym farszem: ser utrzeć z masłem i śmietaną, dodać paprykę i zmielone orzechy. Wymieszać, napełnić śliwki i podawać na sałacie skropionej winegretem i obficie posypanej koprem. Oryginalna surówka do mięs, również bardzo atrakcyjna przystawka. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Nadziewane jabłka, gruszki i śliwki
Bottom