Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, a naleśniki nadziewane są żółtym serem i szynką. Zapiekane w sosie pomidorowym, starannie przyrządzone, są doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Robiłam je wielokrotnie, pierwszy raz w czasach, gdy nie było włoskich makaronów, a ten sposób podania naleśników bardzo przypomina włoskie canneloni.
Składniki
ciasto
25 dkg mąki
szczypta soli
2 - 3 jajka
półtorej (3/8 litra) wody
tłuszcz do smażenia naleśników
Farsz
3 dkg masła
3 dkg mąki
1/4 litra rosołu (może być z kostki)
1 surowe żółtko
szczypta gałki muszkatołowej i sól do smaku
25 dkg sera ementaler lub gouda
20 dkg gotowanej szynki
masło do wysmarowania formy ogniotrwałej
Sos pomidorowy
5 dkg słoniny
3 dkg masła
1 duża cebula
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1/4 litra rosołu (może być z kostki)
1/8 litra (pół szklanki) mleka
do smaku sól, cukier i po szczypcie suszonego rozmarynu i szałwi
Z podanych składników przyrządzamy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe, które przed użyciem powinno odpocząć 20 minut i z tego ciasta smażymy cienkie (bez przesady) naleśniki.
Następnie przygotowujemy farsz: z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Wówczas sos zaprawiamy surowym żółtkiem i przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser kroimy w drobną kostkę, a szynkę drobno siekamy i łączymy z sosem. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane układamy obok siebie w natłuszczonej formie ogniotrwałej.
Sos możemy przygotować wcześniej, żeby zaraz po ułożeniu naleśników zalać je sosem i zapiekać.
Na sos kroimy słoninę w drobną kostkę i wraz z posiekaną w kostkę cebulą smażymy w maśle. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozcieramy z mąką, dodajemy do cebuli i dolewamy stopniowo rosół oraz mleko. Sos przyprawiamy do smaku cukrem, solą oraz roztartymi w palcach rozmarynem i szałwią. Krótko zagotowujemy i polewamy naleśniki ułożone w formie ogniotrwałej.
Po zalaniu naleśników sosem pomidorowym, formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 minut. Podajemy z dużą miską pikantnie przyprawionej sałaty.
Składniki
ciasto
25 dkg mąki
szczypta soli
2 - 3 jajka
półtorej (3/8 litra) wody
tłuszcz do smażenia naleśników
Farsz
3 dkg masła
3 dkg mąki
1/4 litra rosołu (może być z kostki)
1 surowe żółtko
szczypta gałki muszkatołowej i sól do smaku
25 dkg sera ementaler lub gouda
20 dkg gotowanej szynki
masło do wysmarowania formy ogniotrwałej
Sos pomidorowy
5 dkg słoniny
3 dkg masła
1 duża cebula
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1/4 litra rosołu (może być z kostki)
1/8 litra (pół szklanki) mleka
do smaku sól, cukier i po szczypcie suszonego rozmarynu i szałwi
Z podanych składników przyrządzamy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe, które przed użyciem powinno odpocząć 20 minut i z tego ciasta smażymy cienkie (bez przesady) naleśniki.
Następnie przygotowujemy farsz: z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Wówczas sos zaprawiamy surowym żółtkiem i przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser kroimy w drobną kostkę, a szynkę drobno siekamy i łączymy z sosem. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane układamy obok siebie w natłuszczonej formie ogniotrwałej.
Sos możemy przygotować wcześniej, żeby zaraz po ułożeniu naleśników zalać je sosem i zapiekać.
Na sos kroimy słoninę w drobną kostkę i wraz z posiekaną w kostkę cebulą smażymy w maśle. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozcieramy z mąką, dodajemy do cebuli i dolewamy stopniowo rosół oraz mleko. Sos przyprawiamy do smaku cukrem, solą oraz roztartymi w palcach rozmarynem i szałwią. Krótko zagotowujemy i polewamy naleśniki ułożone w formie ogniotrwałej.
Po zalaniu naleśników sosem pomidorowym, formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 minut. Podajemy z dużą miską pikantnie przyprawionej sałaty.