Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Nadziewane naleśniki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868728" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, a naleśniki nadziewane są żółtym serem i szynką. Zapiekane w sosie pomidorowym, starannie przyrządzone, są doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Robiłam je wielokrotnie, pierwszy raz w czasach, gdy nie było włoskich makaronów, a ten sposób podania naleśników bardzo przypomina włoskie canneloni. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>ciasto</strong></p><p><strong></strong>25 dkg mąki</p><p>szczypta soli</p><p>2 - 3 jajka</p><p>półtorej (3/8 litra) wody</p><p>tłuszcz do smażenia naleśników</p><p></p><p><strong>Farsz</strong></p><p><strong></strong>3 dkg masła</p><p>3 dkg mąki</p><p>1/4 litra rosołu (może być z kostki)</p><p>1 surowe żółtko </p><p>szczypta gałki muszkatołowej i sól do smaku</p><p>25 dkg sera ementaler lub gouda</p><p>20 dkg gotowanej szynki</p><p>masło do wysmarowania formy ogniotrwałej</p><p></p><p><strong>Sos pomidorowy</strong></p><p><strong></strong>5 dkg słoniny</p><p>3 dkg masła</p><p>1 duża cebula</p><p>3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>2 łyżki mąki</p><p>1/4 litra rosołu (może być z kostki)</p><p>1/8 litra (pół szklanki) mleka</p><p>do smaku sól, cukier i po szczypcie suszonego rozmarynu i szałwi</p><p></p><p>Z podanych składników przyrządzamy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe, które przed użyciem powinno odpocząć 20 minut i z tego ciasta smażymy cienkie (bez przesady) naleśniki.</p><p>Następnie przygotowujemy farsz: z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Wówczas sos zaprawiamy surowym żółtkiem i przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser kroimy w drobną kostkę, a szynkę drobno siekamy i łączymy z sosem. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane układamy obok siebie w natłuszczonej formie ogniotrwałej.</p><p>Sos możemy przygotować wcześniej, żeby zaraz po ułożeniu naleśników zalać je sosem i zapiekać.</p><p>Na sos kroimy słoninę w drobną kostkę i wraz z posiekaną w kostkę cebulą smażymy w maśle. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozcieramy z mąką, dodajemy do cebuli i dolewamy stopniowo rosół oraz mleko. Sos przyprawiamy do smaku cukrem, solą oraz roztartymi w palcach rozmarynem i szałwią. Krótko zagotowujemy i polewamy naleśniki ułożone w formie ogniotrwałej. </p><p>Po zalaniu naleśników sosem pomidorowym, formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 minut. Podajemy z dużą miską pikantnie przyprawionej <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331" target="_blank">sałaty</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868728, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja, a naleśniki nadziewane są żółtym serem i szynką. Zapiekane w sosie pomidorowym, starannie przyrządzone, są doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Robiłam je wielokrotnie, pierwszy raz w czasach, gdy nie było włoskich makaronów, a ten sposób podania naleśników bardzo przypomina włoskie canneloni. [B]Składniki ciasto [/B]25 dkg mąki szczypta soli 2 - 3 jajka półtorej (3/8 litra) wody tłuszcz do smażenia naleśników [B]Farsz [/B]3 dkg masła 3 dkg mąki 1/4 litra rosołu (może być z kostki) 1 surowe żółtko szczypta gałki muszkatołowej i sól do smaku 25 dkg sera ementaler lub gouda 20 dkg gotowanej szynki masło do wysmarowania formy ogniotrwałej [B]Sos pomidorowy [/B]5 dkg słoniny 3 dkg masła 1 duża cebula 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1/4 litra rosołu (może być z kostki) 1/8 litra (pół szklanki) mleka do smaku sól, cukier i po szczypcie suszonego rozmarynu i szałwi Z podanych składników przyrządzamy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe, które przed użyciem powinno odpocząć 20 minut i z tego ciasta smażymy cienkie (bez przesady) naleśniki. Następnie przygotowujemy farsz: z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Wówczas sos zaprawiamy surowym żółtkiem i przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Ser kroimy w drobną kostkę, a szynkę drobno siekamy i łączymy z sosem. Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy do środka brzegi i zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane układamy obok siebie w natłuszczonej formie ogniotrwałej. Sos możemy przygotować wcześniej, żeby zaraz po ułożeniu naleśników zalać je sosem i zapiekać. Na sos kroimy słoninę w drobną kostkę i wraz z posiekaną w kostkę cebulą smażymy w maśle. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozcieramy z mąką, dodajemy do cebuli i dolewamy stopniowo rosół oraz mleko. Sos przyprawiamy do smaku cukrem, solą oraz roztartymi w palcach rozmarynem i szałwią. Krótko zagotowujemy i polewamy naleśniki ułożone w formie ogniotrwałej. Po zalaniu naleśników sosem pomidorowym, formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 25 minut. Podajemy z dużą miską pikantnie przyprawionej [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331"]sałaty[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Nadziewane naleśniki
Top
Bottom