Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Anouk" data-source="post: 972863" data-attributes="member: 21604"><p>Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki (wszędzie robią furorę)</p><p></p><p>Składniki (zaledwie kilka, i wierz mi, są to naprawdę wszystkie składniki):</p><p></p><p>-300 gram serka homogenizowanego (do słodkich waniliowy, a do wytrawnych naturalny)</p><p>-200 gram masła lub margaryny</p><p>-2,5 szklanki mąki</p><p>-dowolne nadzienie np. marmolada różana</p><p>-ewentualnie cukier puder do posypania (jak ktoś przepada za słodkim)</p><p></p><p>(z powyższych proporcji wychodzi około 50 rogalików na trzy gryzy)</p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p>W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz nadzienia i cukru), dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, wytnij koło, podziel je na równe trójkąty i na każdy nałóż nadzienie. Zwiń jak rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem, piecz ok 20 minut (ale co jakiś czas sprawdzaj, żeby się nie przypaliły) w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Rogaliki są zawsze pyszne, ale najlepsze kilka dni po upieczeniu.</p><p>Ciasto trochę listkuje jak francuskie, ale ma konsystencję kruchego.</p><p>Samo ciasto ma bardzo delikatny smak, więc nie dominuje nad nadzieniem.</p><p>Wykonanie tych rogalików jest naprawdę dziecinnie proste i szybkie, polecam, polecam, polecam!</p><p>Uwaga, silnie uzależniają!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Anouk, post: 972863, member: 21604"] Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki (wszędzie robią furorę) Składniki (zaledwie kilka, i wierz mi, są to naprawdę wszystkie składniki): -300 gram serka homogenizowanego (do słodkich waniliowy, a do wytrawnych naturalny) -200 gram masła lub margaryny -2,5 szklanki mąki -dowolne nadzienie np. marmolada różana -ewentualnie cukier puder do posypania (jak ktoś przepada za słodkim) (z powyższych proporcji wychodzi około 50 rogalików na trzy gryzy) Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz nadzienia i cukru), dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, wytnij koło, podziel je na równe trójkąty i na każdy nałóż nadzienie. Zwiń jak rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem, piecz ok 20 minut (ale co jakiś czas sprawdzaj, żeby się nie przypaliły) w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: Rogaliki są zawsze pyszne, ale najlepsze kilka dni po upieczeniu. Ciasto trochę listkuje jak francuskie, ale ma konsystencję kruchego. Samo ciasto ma bardzo delikatny smak, więc nie dominuje nad nadzieniem. Wykonanie tych rogalików jest naprawdę dziecinnie proste i szybkie, polecam, polecam, polecam! Uwaga, silnie uzależniają! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Nadzwyczajnie proste i pyszne rogaliki
Top
Bottom