Najszybsza hałwa

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
kupić miazgę sezamową i syrop daktylowy
przygotować tyle aby zjeść prawie odrazu,
syrop jest bardzo słodki więc trzeba uważać żeby nieprzesłodzić
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ale ja nie rozumiem...jak przygotować? Wymieszać tę miazgę z syropem? Jaką to będzie miała konsystencję? I co dalej? A w jakich proporcjach?

A czy w smaku przypominę tę tradycyjną chałwę? Bo przyznaję, że te wszystkie kupne waniliowe, bakaliowe, kakaowe i inne tego typu - to jak dla mnie z chałwą niewiele mają wspólnego. A ja tak tęsknię za smakiem chałwy jaki znam z dzieciństwa...
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
tak jak mówiłaś Małgoś.dz. obie substanje wymieszać biorąc jedną część miazgi sezamowej i pół części syropu daktylowego ( trzeba tak na czuja trochę robić bo syrop jest słodki ). Nic nie podgrzewamy, jest od razu gotowa do konsumcji
Konsystencją przypomina trochę rzadszy budyń


Miazgę jak i syrop można kupić w Samirze lub innych sklepach z żywnością orientalną ( koszt to ok 10zł za 500g miazgi i 10zł za 250ml syropu )
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy