- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Naleśniki a la Gundel
Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g )
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia
Nadzienie
150 ml rumu
100 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
120 g zmielonych orzechów
100 ml śmietany
120 g cukru
szczypta cynamonu
polewa czekoladowa
1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem.
2.Robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiany na 30 minut. Smażymy cieńkie naleśniki.
3.Podgrzewamy śmietanę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.
Ps Powstaje ok 8 porcji
Ps 2 Bardzo często naleśniki a la Gundel podaje się jako deser.

Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g )
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia
Nadzienie
150 ml rumu
100 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
120 g zmielonych orzechów
100 ml śmietany
120 g cukru
szczypta cynamonu
polewa czekoladowa
1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem.
2.Robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiany na 30 minut. Smażymy cieńkie naleśniki.
3.Podgrzewamy śmietanę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.
Ps Powstaje ok 8 porcji
Ps 2 Bardzo często naleśniki a la Gundel podaje się jako deser.