Naleśniki bez mleka i jajek

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
icon_smile.gif
oczywiście znalezione w sieci, ale takiego przepisu to ja jeszcze nie wiedziałam:

Naleśniki bezglutenowe
szklankę mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżkę mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju

Zalej kleik niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), dodaj mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto odstaw na 1 - 2 godziny, a następnie smaż na nie przywierającej patelni. Nadzienie to już kwestia wyobraźni, ale świetnie nadają się do tego jeszcze ciepłe, dopiero co usmażone jabłka.

chyba spokojnie można zastąpić mąkę bezglutenowa zwykłą, oczywiście to informacja dla tych co ją mogą konsumować :mrgreen:
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Nalesniki bezglutenowe

szklanka mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżka mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju


Zalać kleik niewielką iloscią wody (ok. pół szklanki), dodać mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem stopniowow dodawać resztę wody. Ciasto odstawić na 1-2 godziny, a następnie smażyć na nieprzywierającej patelni.

Przepis pochodzi ze strony Nestle