Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki na śmietanie, ze szpinakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 786363" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]35940[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto na naleśniki:</p><p></p><p>* 200 ml śmietany 30% (u mnie była taka troszkę gęstawa)</p><p>* 1 szklanka mąki (niepełna)</p><p>* 1 szklanka mleka ( po odstaniu, jeszcze troszkę dolałam)</p><p>* 3 jajka</p><p>* sól</p><p>* 2 łyżki oleju</p><p></p><p>Dobrze wymieszac jajka ze śmietaną. Dodac mleko i sól - znów dobrze połączyc. Teraz stopniowo dosypywac mąkę, cały czas mieszając trzepaczką (można pewnie i mikserem). Na koniec dodac olej i znów dokładnie wymieszac. Ciasto odstawic w przykrytym pojemniku do lodówki, na 1 godzinę (u mnie stało całą noc). Smażyc cieniutkie naleśniki. Mnie wyszło 10 sztuk na patelni o średnicy 26cm.</p><p></p><p>Farsz:</p><p></p><p>* 1 opakowanie (450 g) szpinaku mrożonego ze śmietaną.</p><p>* 275 g twarogu tłustego</p><p>* sól, pieprz</p><p>* gałka muszkatołowa</p><p>* czosnek (ile kto lubi)</p><p></p><p>Szpinak wrzucamy do rondla i rozmrażamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Powiniec dużo odparowac. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Pieprzu i gałki daję dośc dużo. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub ugnieciony widelcem) twaróg. Bardzo dokładnie mieszamy. </p><p>Farsz rozkładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy na cztery. </p><p></p><p>[ATTACH=full]35938[/ATTACH]</p><p></p><p>Beszamel:</p><p></p><p>* 400 ml bulionu (może byc z kostki)</p><p>* 2 łyżki masła ( z czubkiem)</p><p>* 2 łyżki mąki (z czubkiem)</p><p>* 200 - 250 ml śmietany kremówki (30 - 36%)</p><p>* sól, pieprz, gałka</p><p>* 150 g sera żółtego </p><p></p><p>W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Cały czas mieszając, dolewamy stopniowo gorący bulion. Jak sos zacznie gęstniec, wlewamy stopniowo śmietanę i mieszamy. Sos powinien zrobic się dośc gęsty.</p><p></p><p>Na dno naczynia wlewamy sos , tak aby całe dno było dokładnie nim pokryte. Układamy naleśniki i polewamy resztą sosu. Całośc posypujemy utartym żółtym serem i wstawiamy na kilka minut (około 15 minut) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. </p><p></p><p>[ATTACH=full]35939[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 786363, member: 4258"] [ATTACH=full]35940[/ATTACH] Ciasto na naleśniki: * 200 ml śmietany 30% (u mnie była taka troszkę gęstawa) * 1 szklanka mąki (niepełna) * 1 szklanka mleka ( po odstaniu, jeszcze troszkę dolałam) * 3 jajka * sól * 2 łyżki oleju Dobrze wymieszac jajka ze śmietaną. Dodac mleko i sól - znów dobrze połączyc. Teraz stopniowo dosypywac mąkę, cały czas mieszając trzepaczką (można pewnie i mikserem). Na koniec dodac olej i znów dokładnie wymieszac. Ciasto odstawic w przykrytym pojemniku do lodówki, na 1 godzinę (u mnie stało całą noc). Smażyc cieniutkie naleśniki. Mnie wyszło 10 sztuk na patelni o średnicy 26cm. Farsz: * 1 opakowanie (450 g) szpinaku mrożonego ze śmietaną. * 275 g twarogu tłustego * sól, pieprz * gałka muszkatołowa * czosnek (ile kto lubi) Szpinak wrzucamy do rondla i rozmrażamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Powiniec dużo odparowac. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Pieprzu i gałki daję dośc dużo. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub ugnieciony widelcem) twaróg. Bardzo dokładnie mieszamy. Farsz rozkładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy na cztery. [ATTACH=full]35938[/ATTACH] Beszamel: * 400 ml bulionu (może byc z kostki) * 2 łyżki masła ( z czubkiem) * 2 łyżki mąki (z czubkiem) * 200 - 250 ml śmietany kremówki (30 - 36%) * sól, pieprz, gałka * 150 g sera żółtego W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Cały czas mieszając, dolewamy stopniowo gorący bulion. Jak sos zacznie gęstniec, wlewamy stopniowo śmietanę i mieszamy. Sos powinien zrobic się dośc gęsty. Na dno naczynia wlewamy sos , tak aby całe dno było dokładnie nim pokryte. Układamy naleśniki i polewamy resztą sosu. Całośc posypujemy utartym żółtym serem i wstawiamy na kilka minut (około 15 minut) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. [ATTACH=full]35939[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki na śmietanie, ze szpinakiem*
Top
Bottom