Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Nalesniki pulchne i zlote
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lasandra" data-source="post: 1604075" data-attributes="member: 6078"><p>Nalesniki pulchne i zlote. Przepis z gazety Dobre Rady.</p><p></p><p>Wersja podstawowa:</p><p></p><p>1 szklanka maki </p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>2 jajka (zoltka i bialka oddzielnie)</p><p>3 lyzki cukru (nadadza nalesnikom chrupkosci i zloty kolor)</p><p>3 lyzki stopionego masla</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Bialka ubic na piane (dodac na samym koncu).</p><p></p><p>Do naczynia wsypujemy <u>przesiana </u>make, dodajemy zoltka, mleko,wode,cukier,sol, stopione zime maslo i wszystko razem miksujemy. </p><p>Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.</p><p>Smazymy na patelni bez tluszczu.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Wersja bezglutenowa</strong>: przepis przerobilam na potrzeby mojej corki ktora ma nietolerancje glutenu i laktozy)</p><p></p><p></p><p>1 szklanka maki bezglutenowej (dodaje <a href="https://www.dovesfarm.co.uk/flour-and-ingredients/gluten-free-plain-white-flour-1kg/" target="_blank">TAKA</a> make)</p><p>1/2 szklanki napoju migdalowego (<a href="https://www.sante.pl/produkty/pokaz/alpro-napoj-migdalowy-1l" target="_blank">Napoj migdalowy)</a></p><p>1/2 szklanki wody</p><p>2 jajka (zoltka i bialka oddzielnie)</p><p>3 lyzki cukru (nadadza nalesnikom chrupkosci i zloty kolor)</p><p>3 lyzki stopionego masla</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Bialka ubic na piane (dodac na samym koncu).</p><p></p><p>Do naczynia wsypujemy przesiana make, dodajemy zoltka, mleko,wode,cukier,sol, stopione zimne maslo i wszystko razem miksujemy. </p><p>Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.</p><p>Smazymy na suchej patelni bez tluszczu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lasandra, post: 1604075, member: 6078"] Nalesniki pulchne i zlote. Przepis z gazety Dobre Rady. Wersja podstawowa: 1 szklanka maki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka (zoltka i bialka oddzielnie) 3 lyzki cukru (nadadza nalesnikom chrupkosci i zloty kolor) 3 lyzki stopionego masla szczypta soli Bialka ubic na piane (dodac na samym koncu). Do naczynia wsypujemy [U]przesiana [/U]make, dodajemy zoltka, mleko,wode,cukier,sol, stopione zime maslo i wszystko razem miksujemy. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy. Smazymy na patelni bez tluszczu. [B] Wersja bezglutenowa[/B]: przepis przerobilam na potrzeby mojej corki ktora ma nietolerancje glutenu i laktozy) 1 szklanka maki bezglutenowej (dodaje [URL="https://www.dovesfarm.co.uk/flour-and-ingredients/gluten-free-plain-white-flour-1kg/"]TAKA[/URL] make) 1/2 szklanki napoju migdalowego ([URL="https://www.sante.pl/produkty/pokaz/alpro-napoj-migdalowy-1l"]Napoj migdalowy)[/URL] 1/2 szklanki wody 2 jajka (zoltka i bialka oddzielnie) 3 lyzki cukru (nadadza nalesnikom chrupkosci i zloty kolor) 3 lyzki stopionego masla szczypta soli Bialka ubic na piane (dodac na samym koncu). Do naczynia wsypujemy przesiana make, dodajemy zoltka, mleko,wode,cukier,sol, stopione zimne maslo i wszystko razem miksujemy. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy. Smazymy na suchej patelni bez tluszczu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Nalesniki pulchne i zlote
Top
Bottom