Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Naleśniki ruskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1481813" data-attributes="member: 2721"><p>&quot;Ruskie&quot; to jedne z najbardziej popularnych i lubianych nadzień do pierogów. Ich nazwa wywodzi się nie od Rosji, lecz od <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%9B_Czerwona" target="_blank">Rusi Czerwonej</a>, krainy historycznej w południowo-wschodniej Polsce i na południowo-zachodniej Ukrainie. <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-dolnoslaskie/Pierogi-ruskie-z-Chrzastawy" target="_blank">Pierogi ruskie z Chrząstawy</a> zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.</p><p>Z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłam zrobić pierogów, powstały więc pyszne naleśniki z ruskim nadzieniem. Bardzo polecam albo w ramach smakowitej odmiany dla fanów nadzienia, bądź dla osób, które nie mają możliwości lub czasu na przygotowanie pirogów. Jeśli ktoś chce użyć tego farszu do pierogów, polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1857" target="_blank">przepis na ciasto bajaderki</a>.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86363[/ATTACH]</p><p></p><p>250 g ziemniaków</p><p>250 g białego sera półtłustego</p><p>1 duża cebula</p><p>15 dag boczku wędzonego</p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p></p><p>1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. </p><p>W międzyczasie smażymy naleśniki.</p><p>Cebulę obieramy, drobno siekamy. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju wraz z drobno pokrojonym boczkiem.</p><p></p><p>2. Odcedzone, lekko ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę biały ser oraz zrumienioną cebulę z boczkiem.</p><p>Masę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nadzienie powinno być w smaku wyraziste i pieprzne.</p><p></p><p>3. Nadziewamy naleśniki. Nam najbardziej smakują zrumienione na maśle. W ten sposób można również odgrzać naleśniki, które nam pozostały.</p><p></p><p>Z podanej porcji wychodzi nadzienie do 6 dużych i pożywnych naleśników.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1481813, member: 2721"] "Ruskie" to jedne z najbardziej popularnych i lubianych nadzień do pierogów. Ich nazwa wywodzi się nie od Rosji, lecz od [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%9B_Czerwona"]Rusi Czerwonej[/URL], krainy historycznej w południowo-wschodniej Polsce i na południowo-zachodniej Ukrainie. [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-dolnoslaskie/Pierogi-ruskie-z-Chrzastawy"]Pierogi ruskie z Chrząstawy[/URL] zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłam zrobić pierogów, powstały więc pyszne naleśniki z ruskim nadzieniem. Bardzo polecam albo w ramach smakowitej odmiany dla fanów nadzienia, bądź dla osób, które nie mają możliwości lub czasu na przygotowanie pirogów. Jeśli ktoś chce użyć tego farszu do pierogów, polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1857"]przepis na ciasto bajaderki[/URL]. [ATTACH=full]86363[/ATTACH] 250 g ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 1 duża cebula 15 dag boczku wędzonego sól i świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie smażymy naleśniki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Rumienimy na niewielkiej ilości oleju wraz z drobno pokrojonym boczkiem. 2. Odcedzone, lekko ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę biały ser oraz zrumienioną cebulę z boczkiem. Masę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nadzienie powinno być w smaku wyraziste i pieprzne. 3. Nadziewamy naleśniki. Nam najbardziej smakują zrumienione na maśle. W ten sposób można również odgrzać naleśniki, które nam pozostały. Z podanej porcji wychodzi nadzienie do 6 dużych i pożywnych naleśników. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Naleśniki ruskie*
Top
Bottom