Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Naleśniki Suzette
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934362" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Naleśniki Suzette</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II</p><p></p><p>Porcja dla 6 osób.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>200 g maki,</p><p>500 ml mleka,</p><p>2 łyżki stopionego masła,</p><p>3 jaja,</p><p>sól,</p><p>2 lyzki masła do smażenia.</p><p><strong>Sos:</strong></p><p>100 g masła,</p><p>15 kostek cukru,</p><p>3 sparzone wrzątkiem pomarańcze,</p><p>3 łyżki likieru Cointreau,</p><p>3 łyżki koniaku,</p><p>3 łyżki wody.</p><p></p><p>1. Mąkę i sól przesiać do miski. Wbić jaja i stopniowo dolewając mleko, wyrabiać na jednolitą masę. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wlać stopione masło i starannie wymieszać ciasto.</p><p>2. Na niewielkiej ilości masła usmażyć 18 cienkich naleśników, które układać jeden na drugim, na talerzu.</p><p>3. Kostki cukru mocno otrzeć o skórkę pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok.</p><p>Cukier przełożyć na rozgrzaną patelnię, zalać wodą i lekko zazłocić na wolnym ogniu. Dodać masło podzielone na małe kawałeczki, a gdy się roztopi, wlać sok pomarańczowy i likier. Starannie wymieszać.</p><p>4. Naleśniki zdejmować z talerza przy pomocy łyżki i widelca, układać je na patelni z gorącym sosem i składać na czworo. Polać koniakiem, zapalić i podawać płonące, prosto z patelni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934362, member: 1024"] [B]Naleśniki Suzette[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II Porcja dla 6 osób. [B]Ciasto:[/B] 200 g maki, 500 ml mleka, 2 łyżki stopionego masła, 3 jaja, sól, 2 lyzki masła do smażenia. [B]Sos:[/B] 100 g masła, 15 kostek cukru, 3 sparzone wrzątkiem pomarańcze, 3 łyżki likieru Cointreau, 3 łyżki koniaku, 3 łyżki wody. 1. Mąkę i sól przesiać do miski. Wbić jaja i stopniowo dolewając mleko, wyrabiać na jednolitą masę. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wlać stopione masło i starannie wymieszać ciasto. 2. Na niewielkiej ilości masła usmażyć 18 cienkich naleśników, które układać jeden na drugim, na talerzu. 3. Kostki cukru mocno otrzeć o skórkę pomarańczy. Z pomarańczy wycisnąć sok. Cukier przełożyć na rozgrzaną patelnię, zalać wodą i lekko zazłocić na wolnym ogniu. Dodać masło podzielone na małe kawałeczki, a gdy się roztopi, wlać sok pomarańczowy i likier. Starannie wymieszać. 4. Naleśniki zdejmować z talerza przy pomocy łyżki i widelca, układać je na patelni z gorącym sosem i składać na czworo. Polać koniakiem, zapalić i podawać płonące, prosto z patelni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Naleśniki Suzette
Top
Bottom