Naleśniki z bananami*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Tak się zastanawiam jak bardzo chińskie są te naleśniki.. Tak czy siak są bardzo smaczne, mimo sporego błędu, który wkradł się do przepisu. Chodzi o ilość mleka..


2 łyżki soku z cytryny
45 g cukru pudru
2 łyżki Grand Marnier (wybitnie chiński składnik
icon_wink.gif
ale świetnie się komponuje z bananami)
4 twarde banany, pokrojone w plasterki

340 g przesianej mąki
Szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
2 jajka
180 ml mleka – ZDECYDOWANIE ZA MAŁO. Wlałam pewnie dwa razy więcej, a mogłam lać jeszcze..
1 łyżeczka esencji waniliowej – lepszy będzie ekstrakt
4 łyżki oleju arachidowego

Z tego co pisze Ching oryginalny przepis zakłada zanurzanie bananów w cieście i smażenie ich w głębokim oleju. Ona woli wersję naleśnikową .

Do miski wlać sok z cytryny, Grand marnier, wsypać cukier. Wymieszać dokładnie. Wrzucić pokrojone banany. Odstawić na jakiś czas

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia..
Masło rozpuścić a następnie wymieszać je z żółtkami, mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Banany wyjąc z marynaty.
Marynatę wlać do masy jajecznej. Do mikstury dodać mąkę z solą.
Białka ubić i delikatnie połączyć z masą.
Olej rozgrzać, nalać ciasto i smażyć jak omlet. Ułożyć na nim plastry banana. Po minucie, kiedy dolna strona zacznie brązowieć, przewrócić naleśnik na drugą stronę (ja składałam na pół)
mjqpbiC8wslENIh9YX.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy