Deser ten możemy podać po treściwej zupie i będziemy mieli pełnowartościowy obiad.
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" . Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
25 dkg mąki
pół szklanki zimnego mleka
pól szklanki wody mineralnej ( z bąbelkami)
3 jajka
0,5 kg kwaskowatych jabłek
tłuszcz do smażenia
cukier z cynamonem do posypania
Z mąki, mleka, wody i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy obrane i pokrojone w cieniutkie słupki jabłka. W patelni do naleśników ( małej) rozgrzewamy tłuszcz i nalewamy chochlą tyle ciasta, by pokryło dno patelni warstwą grubości 0,5 cm. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano, przekładamy na ogrzany półmisek i posypujemy cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem.
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" . Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
25 dkg mąki
pół szklanki zimnego mleka
pól szklanki wody mineralnej ( z bąbelkami)
3 jajka
0,5 kg kwaskowatych jabłek
tłuszcz do smażenia
cukier z cynamonem do posypania
Z mąki, mleka, wody i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy obrane i pokrojone w cieniutkie słupki jabłka. W patelni do naleśników ( małej) rozgrzewamy tłuszcz i nalewamy chochlą tyle ciasta, by pokryło dno patelni warstwą grubości 0,5 cm. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano, przekładamy na ogrzany półmisek i posypujemy cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem.