Naleśniki z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Deser ten możemy podać po treściwej zupie i będziemy mieli pełnowartościowy obiad.
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" . Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
25 dkg mąki
pół szklanki zimnego mleka
pól szklanki wody mineralnej ( z bąbelkami)
3 jajka
0,5 kg kwaskowatych jabłek
tłuszcz do smażenia
cukier z cynamonem do posypania

Z mąki, mleka, wody i jaj przygotowujemy ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy obrane i pokrojone w cieniutkie słupki jabłka. W patelni do naleśników ( małej) rozgrzewamy tłuszcz i nalewamy chochlą tyle ciasta, by pokryło dno patelni warstwą grubości 0,5 cm. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano, przekładamy na ogrzany półmisek i posypujemy cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy