Naleśniki z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Idealne do podania na przykład po zupie jarzynowej, jest wtedy wspaniały obiad. Przepis z Burdy - Agencja Muza. Ja zrobiłam z połowy porcji, a podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
3 jabłka
1 - 2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1 kieliszek rumu
20 dkg mąki
4 jajka (żółtka i białka osobno)
szklanka (1/4 l) wody lub mleka ( z wodą są bardziej chrupiące)
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki masła

Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w krążki. Cukier mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny i rumem. Maczamy w tym jabłka i odstawiamy na 10 minut. Na ciasto naleśnikowe mieszamy mąkę z żółtkami, wodę lub mleko i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wlewamy ciasto naleśnikowe, na wierzchu każdego naleśnika układamy ciasno krążki jabłka; odwracamy, gdy spód będzie brązowy. Posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy