Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 894106" data-attributes="member: 10341"><p>Idealne do podania na przykład po zupie jarzynowej, jest wtedy wspaniały obiad. Przepis z Burdy - Agencja Muza. Ja zrobiłam z połowy porcji, a podaję proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 jabłka</p><p>1 - 2 łyżki cukru</p><p>1 płaska łyżeczka cynamonu</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>1 kieliszek rumu</p><p>20 dkg mąki</p><p>4 jajka (żółtka i białka osobno)</p><p>szklanka (1/4 l) wody lub mleka ( z wodą są bardziej chrupiące)</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżka cukru</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w krążki. Cukier mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny i rumem. Maczamy w tym jabłka i odstawiamy na 10 minut. Na ciasto naleśnikowe mieszamy mąkę z żółtkami, wodę lub mleko i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wlewamy ciasto naleśnikowe, na wierzchu każdego naleśnika układamy ciasno krążki jabłka; odwracamy, gdy spód będzie brązowy. Posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 894106, member: 10341"] Idealne do podania na przykład po zupie jarzynowej, jest wtedy wspaniały obiad. Przepis z Burdy - Agencja Muza. Ja zrobiłam z połowy porcji, a podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]3 jabłka 1 - 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny 1 kieliszek rumu 20 dkg mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) szklanka (1/4 l) wody lub mleka ( z wodą są bardziej chrupiące) szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki masła Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w krążki. Cukier mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny i rumem. Maczamy w tym jabłka i odstawiamy na 10 minut. Na ciasto naleśnikowe mieszamy mąkę z żółtkami, wodę lub mleko i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wlewamy ciasto naleśnikowe, na wierzchu każdego naleśnika układamy ciasno krążki jabłka; odwracamy, gdy spód będzie brązowy. Posypujemy cukrem z cynamonem i podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z jabłkami
Top
Bottom