Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Naleśniki z mąki ryżowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 556288" data-attributes="member: 1080"><p>Naleśniki z mąki ryżowej</p><p></p><p>1 szklanka mąki ryżowej razowej</p><p>1 3/4 szklanki zimnej wody</p><p>sól</p><p>1/8 łyżeczki kurkumy</p><p>1/3 łyżeczki majeranku</p><p>1/8 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>olej</p><p>15-to centymetrowy kawałek białej części pora</p><p></p><p>Wymieszać mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Pokroić drobno pora, dodać do ciasta z 1 łyżką oleju. Smażyć niewielkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Przy każdorazowym nabieraniu ciasta wymieszać całość, gdyż maka ryżowa opada na dno.</p><p>Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika (przez moment ciasta wygląda jak gotująca się zupa). Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę, nie wcześniej - najlepiej łapiąc palcami za brzeg placka. Jeśli się rwą, to znaczy, iż za wcześnie je odwracamy. Smażyć ciekie naleśniki, one sa wytrzymałe, nie ma potrzeby robić grubych placków, bo są niesmaczne. Po usmażeniu naleśników odwrócić stosik i zaczynać nadziewanie od najstarszego. Nie zwijać ściśle, bo popękają.</p><p>Z porcji wychodzi ok. 10 naleśników.</p><p>Naleśniki ryzowe są inne od tych tradycyjnych. Ryż jest bardzo neutralny w smaku i koniecze sa przyprawy. Z podanego przepisu robiłam naleśniki ze słonum farszem, gdy robiłam na słodko to do ciasta dodawałam troszkę esencji waniliowej i starte duże jabłko, kurkumę (potem możne je nadziewać dowolnie). Dodatki są konieczne, by naleśniki były smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 556288, member: 1080"] Naleśniki z mąki ryżowej 1 szklanka mąki ryżowej razowej 1 3/4 szklanki zimnej wody sól 1/8 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki słodkiej papryki olej 15-to centymetrowy kawałek białej części pora Wymieszać mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Pokroić drobno pora, dodać do ciasta z 1 łyżką oleju. Smażyć niewielkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Przy każdorazowym nabieraniu ciasta wymieszać całość, gdyż maka ryżowa opada na dno. Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika (przez moment ciasta wygląda jak gotująca się zupa). Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę, nie wcześniej - najlepiej łapiąc palcami za brzeg placka. Jeśli się rwą, to znaczy, iż za wcześnie je odwracamy. Smażyć ciekie naleśniki, one sa wytrzymałe, nie ma potrzeby robić grubych placków, bo są niesmaczne. Po usmażeniu naleśników odwrócić stosik i zaczynać nadziewanie od najstarszego. Nie zwijać ściśle, bo popękają. Z porcji wychodzi ok. 10 naleśników. Naleśniki ryzowe są inne od tych tradycyjnych. Ryż jest bardzo neutralny w smaku i koniecze sa przyprawy. Z podanego przepisu robiłam naleśniki ze słonum farszem, gdy robiłam na słodko to do ciasta dodawałam troszkę esencji waniliowej i starte duże jabłko, kurkumę (potem możne je nadziewać dowolnie). Dodatki są konieczne, by naleśniki były smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Naleśniki z mąki ryżowej
Bottom