Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Naleśniki z płatkami żytnimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 901669" data-attributes="member: 592"><p>Przepis z tej <a href="http://www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=218&Itemid=35" target="_blank">strony </a> i <a href="http://www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=219&Itemid=35" target="_blank">pasta </a></p><p>Bardzo smaczne , może nie są jakieś fotogeniczne ale są przepyszne </p><p>( zdjęcia będą ciut później ok wtorku ,środy)</p><p><strong>Naleśniki z płatkami żytnimi </strong></p><p>Składniki (na około 10 naleśników):</p><p>ˇ 2 jajka</p><p>ˇ 1/2 l mleka( ja dałam pół na pół wodę i mleko)</p><p>ˇ 1 szklanka mąki </p><p>ˇ 2 łyżki płatków żytnich</p><p>ˇ 1 łyżeczka cukru</p><p>ˇ 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego</p><p>ˇ 1/2 łyżeczki soli</p><p>ˇ oliwa z oliwek/olej do smażenia </p><p>Jajka wbijamy do mleka i miksujemy, dodajemy cukier, miksujemy następnie przyprawy, płatki i mąkę miksujemy najpierw powoli, aby mąka się nie wzbijała, potem na szybszych obrotach. Ciasto powinno mieć zawiesinową konsystencję, ściekać swobodnie z łyżki, ale powoli i ciągłym strumieniem. Olej rozgrzewamy na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto (pełną łyżkę wazową) i rozlewamy po całej patelni. Smażymy na brązowo z obu stron</p><p> z nadzieniem </p><p><strong>Pasta z soczewicy (do naleśników i do kanapek) </strong></p><p>ˇ 250g soczewicy drobnej czerwonej</p><p>ˇ 1 cebula</p><p>ˇ 2 ząbki czosnku</p><p>ˇ przyprawa typu vegeta( ja dołam taka kostkę bez glutaminu sodu)</p><p>ˇ pieprz czarny mielony i ziołowy- do smaku</p><p>ˇ 1/2 łyżeczki lub cała łyżeczka cząbru</p><p>ˇ 1-2 łyżki oliwy</p><p>ˇ 1 łyżeczka kurkumy lub curry </p><p>Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na patelni. Soczewicę wypłukać, zalać wodą do wysokości 1 ˝ cm ponad poziom soczewicy, dodać oliwę i gotować. W międzyczasie posiekać czosnek. Gdy zacznie wrzeć dodajemy czosnku i przyprawy. ImageGotujemy jeszcze trochę aż soczewicę będzie można łatwo rozetrzeć łyżką na masę. Na koniec dodajemy cebulę. Jeśli masa jest zbyt sucha i trudna do rozsmarowania, można dodać więcej wody lub oliwy.(pasta jest pyszna do wyjadania nawet łyżeczką )</p><p></p><p>[ATTACH=full]46124[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 901669, member: 592"] Przepis z tej [URL="http://www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=218&Itemid=35"]strony [/URL] i [URL="http://www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=219&Itemid=35"]pasta [/URL] Bardzo smaczne , może nie są jakieś fotogeniczne ale są przepyszne ( zdjęcia będą ciut później ok wtorku ,środy) [B]Naleśniki z płatkami żytnimi [/B] Składniki (na około 10 naleśników): ˇ 2 jajka ˇ 1/2 l mleka( ja dałam pół na pół wodę i mleko) ˇ 1 szklanka mąki ˇ 2 łyżki płatków żytnich ˇ 1 łyżeczka cukru ˇ 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego ˇ 1/2 łyżeczki soli ˇ oliwa z oliwek/olej do smażenia Jajka wbijamy do mleka i miksujemy, dodajemy cukier, miksujemy następnie przyprawy, płatki i mąkę miksujemy najpierw powoli, aby mąka się nie wzbijała, potem na szybszych obrotach. Ciasto powinno mieć zawiesinową konsystencję, ściekać swobodnie z łyżki, ale powoli i ciągłym strumieniem. Olej rozgrzewamy na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto (pełną łyżkę wazową) i rozlewamy po całej patelni. Smażymy na brązowo z obu stron z nadzieniem [B]Pasta z soczewicy (do naleśników i do kanapek) [/B] ˇ 250g soczewicy drobnej czerwonej ˇ 1 cebula ˇ 2 ząbki czosnku ˇ przyprawa typu vegeta( ja dołam taka kostkę bez glutaminu sodu) ˇ pieprz czarny mielony i ziołowy- do smaku ˇ 1/2 łyżeczki lub cała łyżeczka cząbru ˇ 1-2 łyżki oliwy ˇ 1 łyżeczka kurkumy lub curry Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na patelni. Soczewicę wypłukać, zalać wodą do wysokości 1 ˝ cm ponad poziom soczewicy, dodać oliwę i gotować. W międzyczasie posiekać czosnek. Gdy zacznie wrzeć dodajemy czosnku i przyprawy. ImageGotujemy jeszcze trochę aż soczewicę będzie można łatwo rozetrzeć łyżką na masę. Na koniec dodajemy cebulę. Jeśli masa jest zbyt sucha i trudna do rozsmarowania, można dodać więcej wody lub oliwy.(pasta jest pyszna do wyjadania nawet łyżeczką ) [ATTACH=full]46124[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Naleśniki z płatkami żytnimi
Top
Bottom