Naleśniki z rabarbarem*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". Może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Podaję składniki dokładnie z przepisu, chociaż uważam, że ilość cukru użytą do rabarbaru, można regulować według własnego smaku.

Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietanki
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki wódki
- 50 dkg rabarbaru
- 10 dkg cukru kryształu
- 2 łyżki masła do smażenia

Wsypujemy do wysokiego naczynia przesianą mąkę, cukier puder i skórkę cytrynową. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietankę i alkohol. Miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy na 20 - 30 minut.
Odcinamy z każdej łodygi rabarbaru obydwa końce i ostrym nożem ściągamy skórkę. Następnie tniemy łodygi na centymetrowe kawałki. W rondlu gotujemy szklankę wody i 10 dkg cukru. Gdy powstanie syrop, wsypujemy rabarbar i smażymy na małym ogniu - mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej po 15 minutach nadzienie do naleśników powinno być gotowe.
Wymieszać jeszcze raz ciasto - jeśli jest za gęste, wlać trochę wody. (Ciasto "odpoczywając" wyrażnie gęstnieje, ponieważ ziarenka skrobi, znajdujące się w mące, chłoną płyny).
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i pędzelkiem lub tamponem smarujemy nim cienko dno teflonowej patelni. Nabieramy chochelką ciasto i wylewamy na dość mocno rozgrzane masło. Poruszamy patelnią tak, żeby ciasto rozlewało się równomiernie po dnie patelni. Smażymy niezbyt cienkie, przyrumienione z obu stron naleśniki. Od razu nakładamy rabarbar, składamy naleśniki na pół lub w kopertę i podajemy ciepłe.
PS. Można smażyć na dowolnej patelni, np. na mieszance oleju z masłem, albo innym tłuszczu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy