Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z rabarbarem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1293811" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Podaję składniki dokładnie z przepisu, chociaż uważam, że ilość cukru użytą do rabarbaru, można regulować według własnego smaku.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 szklanka mąki</p><p>- 3 jajka</p><p>- 2,5 łyżki cukru pudru</p><p>- 150 ml śmietanki </p><p>- 100 ml mleka</p><p>- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej</p><p>- 2 łyżki wódki</p><p>- 50 dkg rabarbaru</p><p>- 10 dkg cukru kryształu</p><p>- 2 łyżki masła do smażenia</p><p></p><p>Wsypujemy do wysokiego naczynia przesianą mąkę, cukier puder i skórkę cytrynową. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietankę i alkohol. Miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy na 20 - 30 minut. </p><p>Odcinamy z każdej łodygi rabarbaru obydwa końce i ostrym nożem ściągamy skórkę. Następnie tniemy łodygi na centymetrowe kawałki. W rondlu gotujemy szklankę wody i 10 dkg cukru. Gdy powstanie syrop, wsypujemy rabarbar i smażymy na małym ogniu - mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej po 15 minutach nadzienie do naleśników powinno być gotowe. </p><p>Wymieszać jeszcze raz ciasto - jeśli jest za gęste, wlać trochę wody. (Ciasto &quot;odpoczywając&quot; wyrażnie gęstnieje, ponieważ ziarenka skrobi, znajdujące się w mące, chłoną płyny). </p><p>W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i pędzelkiem lub tamponem smarujemy nim cienko dno teflonowej patelni. Nabieramy chochelką ciasto i wylewamy na dość mocno rozgrzane masło. Poruszamy patelnią tak, żeby ciasto rozlewało się równomiernie po dnie patelni. Smażymy niezbyt cienkie, przyrumienione z obu stron naleśniki. Od razu nakładamy rabarbar, składamy naleśniki na pół lub w kopertę i podajemy ciepłe.</p><p>PS. Można smażyć na dowolnej patelni, np. na mieszance oleju z masłem, albo innym tłuszczu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1293811, member: 10341"] Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". Może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Podaję składniki dokładnie z przepisu, chociaż uważam, że ilość cukru użytą do rabarbaru, można regulować według własnego smaku. [B]Składniki [/B]- 1 szklanka mąki - 3 jajka - 2,5 łyżki cukru pudru - 150 ml śmietanki - 100 ml mleka - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - 2 łyżki wódki - 50 dkg rabarbaru - 10 dkg cukru kryształu - 2 łyżki masła do smażenia Wsypujemy do wysokiego naczynia przesianą mąkę, cukier puder i skórkę cytrynową. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietankę i alkohol. Miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy na 20 - 30 minut. Odcinamy z każdej łodygi rabarbaru obydwa końce i ostrym nożem ściągamy skórkę. Następnie tniemy łodygi na centymetrowe kawałki. W rondlu gotujemy szklankę wody i 10 dkg cukru. Gdy powstanie syrop, wsypujemy rabarbar i smażymy na małym ogniu - mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej po 15 minutach nadzienie do naleśników powinno być gotowe. Wymieszać jeszcze raz ciasto - jeśli jest za gęste, wlać trochę wody. (Ciasto "odpoczywając" wyrażnie gęstnieje, ponieważ ziarenka skrobi, znajdujące się w mące, chłoną płyny). W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i pędzelkiem lub tamponem smarujemy nim cienko dno teflonowej patelni. Nabieramy chochelką ciasto i wylewamy na dość mocno rozgrzane masło. Poruszamy patelnią tak, żeby ciasto rozlewało się równomiernie po dnie patelni. Smażymy niezbyt cienkie, przyrumienione z obu stron naleśniki. Od razu nakładamy rabarbar, składamy naleśniki na pół lub w kopertę i podajemy ciepłe. PS. Można smażyć na dowolnej patelni, np. na mieszance oleju z masłem, albo innym tłuszczu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z rabarbarem*
Top
Bottom