Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników, czyli dla 4 osób.
Składniki
20 dkg mąki
3 jajka
pół szklanki mleka
szklanka wody
sól
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
20 dkg pieczarek
20 dkg szynki
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 filiżanki białego wina.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem, po czym odstawiamy, żeby "odpoczęło".
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obrać i drobno posiekać. Dusić przez 5 minut w łyżce masła. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz, koncentrat pomidorowy, białe wino i dusić 10 minut. W przepisie podane są tylko 2 minuty, ale po tym czasie wszystko było surowe i nie tworzyło spójnej całości. Doprawić farsz na ostro pieprzem (jak kto lubi).
Z "dojrzałego" ciasta usmażyć na pozostałej łyżce masła naleśniki i gorące napełniać gorącym farszem. Doskonale smakują z sałatą polaną śmietaną, przyprawioną odrobiną soku cytrynowego, soli, cukru i białego pieprzu.
Składniki
20 dkg mąki
3 jajka
pół szklanki mleka
szklanka wody
sól
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
20 dkg pieczarek
20 dkg szynki
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 filiżanki białego wina.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem, po czym odstawiamy, żeby "odpoczęło".
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obrać i drobno posiekać. Dusić przez 5 minut w łyżce masła. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz, koncentrat pomidorowy, białe wino i dusić 10 minut. W przepisie podane są tylko 2 minuty, ale po tym czasie wszystko było surowe i nie tworzyło spójnej całości. Doprawić farsz na ostro pieprzem (jak kto lubi).
Z "dojrzałego" ciasta usmażyć na pozostałej łyżce masła naleśniki i gorące napełniać gorącym farszem. Doskonale smakują z sałatą polaną śmietaną, przyprawioną odrobiną soku cytrynowego, soli, cukru i białego pieprzu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: