Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z szynką i pieczarkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 893704" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników, czyli dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>20 dkg mąki</p><p>3 jajka</p><p>pół szklanki mleka</p><p>szklanka wody</p><p>sól</p><p>gałka muszkatołowa</p><p>2 łyżki masła</p><p>20 dkg pieczarek</p><p>20 dkg szynki</p><p>1/2 pęczka natki pietruszki</p><p>pieprz</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>1/2 filiżanki białego wina.</p><p></p><p>Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem, po czym odstawiamy, żeby &quot;odpoczęło&quot;.</p><p>W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obrać i drobno posiekać. Dusić przez 5 minut w łyżce masła. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz, koncentrat pomidorowy, białe wino i dusić 10 minut. W przepisie podane są tylko 2 minuty, ale po tym czasie wszystko było surowe i nie tworzyło spójnej całości. Doprawić farsz na ostro pieprzem (jak kto lubi).</p><p>Z &quot;dojrzałego&quot; ciasta usmażyć na pozostałej łyżce masła naleśniki i gorące napełniać gorącym farszem. Doskonale smakują z sałatą polaną śmietaną, przyprawioną odrobiną soku cytrynowego, soli, cukru i białego pieprzu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 893704, member: 10341"] Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników, czyli dla 4 osób. [B]Składniki [/B]20 dkg mąki 3 jajka pół szklanki mleka szklanka wody sól gałka muszkatołowa 2 łyżki masła 20 dkg pieczarek 20 dkg szynki 1/2 pęczka natki pietruszki pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 filiżanki białego wina. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem, po czym odstawiamy, żeby "odpoczęło". W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule obrać i drobno posiekać. Dusić przez 5 minut w łyżce masła. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz, koncentrat pomidorowy, białe wino i dusić 10 minut. W przepisie podane są tylko 2 minuty, ale po tym czasie wszystko było surowe i nie tworzyło spójnej całości. Doprawić farsz na ostro pieprzem (jak kto lubi). Z "dojrzałego" ciasta usmażyć na pozostałej łyżce masła naleśniki i gorące napełniać gorącym farszem. Doskonale smakują z sałatą polaną śmietaną, przyprawioną odrobiną soku cytrynowego, soli, cukru i białego pieprzu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki z szynką i pieczarkami
Top
Bottom