- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto drożdżowe
30 dag mąki
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
1/2 l mleka
1 1/2 dag drożdży
3 dag tłuszczu
2 łyżki cukru
Nadzienie
25 dag szpinaku
10 dag pieczarek
cebula
ząbek czosnku
1/2 łyżki margaryny
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Żółtka, jajo utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczone w mleku drożdże, mąkę i ubijać ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopione masło i jeszcze trochę ubijać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wlewać ciasto na 0,5 cm grubości. Usmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić. Na koniec dodać szpinak i dusić jeszcze 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na naleśniki położyć nadzienie i złożyć na pół. Posypać wierzch mieloną papryką, ozdobić natką pietruszki. Podawać z sałatką z pomidorów.
30 dag mąki
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
1/2 l mleka
1 1/2 dag drożdży
3 dag tłuszczu
2 łyżki cukru
Nadzienie
25 dag szpinaku
10 dag pieczarek
cebula
ząbek czosnku
1/2 łyżki margaryny
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Żółtka, jajo utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczone w mleku drożdże, mąkę i ubijać ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopione masło i jeszcze trochę ubijać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wlewać ciasto na 0,5 cm grubości. Usmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić. Na koniec dodać szpinak i dusić jeszcze 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na naleśniki położyć nadzienie i złożyć na pół. Posypać wierzch mieloną papryką, ozdobić natką pietruszki. Podawać z sałatką z pomidorów.
Ostatnią edycję dokonał moderator: