Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki ze szpinakiem II*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 392676" data-attributes="member: 2190"><p><strong> Ciasto drożdżowe</strong></p><p>30 dag mąki</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1 jajko</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 l mleka</p><p>1 1/2 dag drożdży</p><p>3 dag tłuszczu</p><p>2 łyżki cukru</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p>25 dag szpinaku</p><p>10 dag pieczarek</p><p>cebula</p><p>ząbek czosnku</p><p>1/2 łyżki margaryny</p><p>sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa</p><p></p><p>Żółtka, jajo utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczone w mleku drożdże, mąkę i ubijać ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopione masło i jeszcze trochę ubijać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wlewać ciasto na 0,5 cm grubości. Usmażyć.</p><p></p><p>Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić. Na koniec dodać szpinak i dusić jeszcze 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką.</p><p></p><p>Na naleśniki położyć nadzienie i złożyć na pół. Posypać wierzch mieloną papryką, ozdobić natką pietruszki. Podawać z sałatką z pomidorów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 392676, member: 2190"] [B] Ciasto drożdżowe[/B] 30 dag mąki 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 żółtka 1/2 l mleka 1 1/2 dag drożdży 3 dag tłuszczu 2 łyżki cukru [B]Nadzienie[/B] 25 dag szpinaku 10 dag pieczarek cebula ząbek czosnku 1/2 łyżki margaryny sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Żółtka, jajo utrzeć z cukrem, dodać sól, rozpuszczone w mleku drożdże, mąkę i ubijać ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopione masło i jeszcze trochę ubijać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelnię wlewać ciasto na 0,5 cm grubości. Usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić. Na koniec dodać szpinak i dusić jeszcze 5 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na naleśniki położyć nadzienie i złożyć na pół. Posypać wierzch mieloną papryką, ozdobić natką pietruszki. Podawać z sałatką z pomidorów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Naleśniki ze szpinakiem II*
Top
Bottom