- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto
1 szkl pszennej mąki razowej
1 szkl mąki kukurydzianej
2 jaja
2 szkl wody
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie
1/2 kg mrożonego szpinaku
10 dag szynki wędzonej
5 dag masła
1/2 szkl mleka
ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
10 dag startego sera żółtego
sól
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki.
Czosnek zmiażdżyć. Z 3 dag masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i zagotować. Dodać rozmrożony szpinak, czosnek i posolić. Szynkę pokroić, podsmażyć na łyżce masła i połączyć ze szpinakiem.
Naleśniki zwinąć razem z nadzieniem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiekać w 180 st.
1 szkl pszennej mąki razowej
1 szkl mąki kukurydzianej
2 jaja
2 szkl wody
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie
1/2 kg mrożonego szpinaku
10 dag szynki wędzonej
5 dag masła
1/2 szkl mleka
ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
10 dag startego sera żółtego
sól
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki.
Czosnek zmiażdżyć. Z 3 dag masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i zagotować. Dodać rozmrożony szpinak, czosnek i posolić. Szynkę pokroić, podsmażyć na łyżce masła i połączyć ze szpinakiem.
Naleśniki zwinąć razem z nadzieniem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiekać w 180 st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: