Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka cytrynowo-kawowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 819634" data-attributes="member: 10341"><p>W wykonaniu jest podobna do pomarańczowo-kawowej, która jest podobno rarytasem. Przepis na tę znalazłam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot;, no i spróbowałam.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 cytryna (10dkg)</p><p>5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach</p><p>2 łyżki płynnego miodu</p><p>1/4 laski wanilii</p><p>3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego</p><p>0,75 l czystej wódki 40-procentowej.</p><p></p><p>Cytrynę starannie myjemy, sparzamy, osuszamy, gęsto nakrawamy ostrym końcem noża i w nakłucia wkładamy ziarenka kawy. Miód mieszamy z 1 łyżką letniej wody, wlewamy do 2-litrowego słoja, wkładamy cytrynę naszpikowaną kawą oraz wanilię i kardamon, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Co 2 - 3 dni wstrząsamy słojem. Potem nalewkę przecedzamy do butelki (cytrynę lekko odciskamy), szczelnie zamykamy i odstawiamy do sklarowania. Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlewamy delikatnie klarowny alkohol za pomocą plastikowej elastycznej rurki, a osad przesączamy przez lejek z watą bawełnianą upchaną w nóżce.</p><p>Nalewkę tę można robić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą dodając więcej miodu niż podano w przepisie. Nadaje się do picia od razu po sklarowaniu. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.</p><p>Robiłam tylko wersję podstawową, na razie nie eksperymentowałam z bardziej lub mniej słodką. W każdym razie na damskie spotkania jest wyborna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 819634, member: 10341"] W wykonaniu jest podobna do pomarańczowo-kawowej, która jest podobno rarytasem. Przepis na tę znalazłam w miesięczniku "Kuchnia", no i spróbowałam. [B]Składniki [/B]1 cytryna (10dkg) 5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach 2 łyżki płynnego miodu 1/4 laski wanilii 3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego 0,75 l czystej wódki 40-procentowej. Cytrynę starannie myjemy, sparzamy, osuszamy, gęsto nakrawamy ostrym końcem noża i w nakłucia wkładamy ziarenka kawy. Miód mieszamy z 1 łyżką letniej wody, wlewamy do 2-litrowego słoja, wkładamy cytrynę naszpikowaną kawą oraz wanilię i kardamon, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Co 2 - 3 dni wstrząsamy słojem. Potem nalewkę przecedzamy do butelki (cytrynę lekko odciskamy), szczelnie zamykamy i odstawiamy do sklarowania. Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlewamy delikatnie klarowny alkohol za pomocą plastikowej elastycznej rurki, a osad przesączamy przez lejek z watą bawełnianą upchaną w nóżce. Nalewkę tę można robić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą dodając więcej miodu niż podano w przepisie. Nadaje się do picia od razu po sklarowaniu. Najlepiej smakuje lekko schłodzona. Robiłam tylko wersję podstawową, na razie nie eksperymentowałam z bardziej lub mniej słodką. W każdym razie na damskie spotkania jest wyborna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka cytrynowo-kawowa*
Top
Bottom