- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Przepis pochodzi z jakiegoś numeru czasopisma "Lubię gotować" wydawnictwa Agora (takie małe, chude książeczki).
Mnie ona smakuje, bo nie jest tak bardzo słodka. Ale oczywiście najlepsza jak postoi co najmniej rok
Nalewka malinowa
1 kg dojrzałych malin, ½ kg cukru, ½ l spirytusu, 1 i ½ szklanki wódki, ½ szklanki ginu
Maliny zasypać cukrem i zalać alkoholem. Odstawić na 3 miesiące. Przynajmniej co 2-3 dni potrząsać naczyniem z nalewką, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przecedzić i zlać do butelek – niech dojrzewa kolejne 3 miesiące.
Mnie ona smakuje, bo nie jest tak bardzo słodka. Ale oczywiście najlepsza jak postoi co najmniej rok

Nalewka malinowa
1 kg dojrzałych malin, ½ kg cukru, ½ l spirytusu, 1 i ½ szklanki wódki, ½ szklanki ginu
Maliny zasypać cukrem i zalać alkoholem. Odstawić na 3 miesiące. Przynajmniej co 2-3 dni potrząsać naczyniem z nalewką, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przecedzić i zlać do butelek – niech dojrzewa kolejne 3 miesiące.