- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Nalewka na owocach róży
Źródło - "Nalewki" seria "Z kuchennej półeczki" Wyd. Olesiejuk
W medycynie ludowej stosuję się ją przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby.
Składniki:
1/2 kg owoców dzikiej róży (u mnie rosa rugosa, ważone po oczyszczeniu)
1/2 litra białego wytrawnego wina
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wody
1/2 kg cukru
Od siebie dodatkowo sypnęłam sporą garść płatków róży dla aromatu.
Ugotować syrop z wody i cukru.
Umyte, dojrzałe (ciemnopomarańczowe) owoce róży przekroić na pół, oczyścić z włosków i pestek, drobno pokroić lub zmiksować (ja je wcześniej jeszcze krótko przepłukałam z resztek włosków i nasion).
Masę włożyć do gorącego syropu (ja wszystko krótko zagotowałam) i po ostudzeniu przelać do słoja, dodać wino i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na pół roku do wyklarowania w chłodne, ciemne miejsce.

Źródło - "Nalewki" seria "Z kuchennej półeczki" Wyd. Olesiejuk
W medycynie ludowej stosuję się ją przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby.
Składniki:
1/2 kg owoców dzikiej róży (u mnie rosa rugosa, ważone po oczyszczeniu)
1/2 litra białego wytrawnego wina
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wody
1/2 kg cukru
Od siebie dodatkowo sypnęłam sporą garść płatków róży dla aromatu.
Ugotować syrop z wody i cukru.
Umyte, dojrzałe (ciemnopomarańczowe) owoce róży przekroić na pół, oczyścić z włosków i pestek, drobno pokroić lub zmiksować (ja je wcześniej jeszcze krótko przepłukałam z resztek włosków i nasion).
Masę włożyć do gorącego syropu (ja wszystko krótko zagotowałam) i po ostudzeniu przelać do słoja, dodać wino i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na pół roku do wyklarowania w chłodne, ciemne miejsce.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: