Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka na owocach róży
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1161700" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Nalewka na owocach róży</strong></p><p></p><p>Źródło - &quot;Nalewki&quot; seria &quot;Z kuchennej półeczki&quot; Wyd. Olesiejuk</p><p></p><p>W medycynie ludowej stosuję się ją przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1/2 kg owoców dzikiej róży (u mnie rosa rugosa, ważone po oczyszczeniu)</p><p>1/2 litra białego wytrawnego wina</p><p>1/2 litra spirytusu</p><p>1/2 litra wody</p><p>1/2 kg cukru</p><p></p><p>Od siebie dodatkowo sypnęłam sporą garść płatków róży dla aromatu.</p><p></p><p>Ugotować syrop z wody i cukru.</p><p>Umyte, dojrzałe (ciemnopomarańczowe) owoce róży przekroić na pół, oczyścić z włosków i pestek, drobno pokroić lub zmiksować (ja je wcześniej jeszcze krótko przepłukałam z resztek włosków i nasion).</p><p>Masę włożyć do gorącego syropu (ja wszystko krótko zagotowałam) i po ostudzeniu przelać do słoja, dodać wino i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na pół roku do wyklarowania w chłodne, ciemne miejsce. </p><p></p><p>[ATTACH=full]65944[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1161700, member: 1024"] [B]Nalewka na owocach róży[/B] Źródło - "Nalewki" seria "Z kuchennej półeczki" Wyd. Olesiejuk W medycynie ludowej stosuję się ją przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby. Składniki: 1/2 kg owoców dzikiej róży (u mnie rosa rugosa, ważone po oczyszczeniu) 1/2 litra białego wytrawnego wina 1/2 litra spirytusu 1/2 litra wody 1/2 kg cukru Od siebie dodatkowo sypnęłam sporą garść płatków róży dla aromatu. Ugotować syrop z wody i cukru. Umyte, dojrzałe (ciemnopomarańczowe) owoce róży przekroić na pół, oczyścić z włosków i pestek, drobno pokroić lub zmiksować (ja je wcześniej jeszcze krótko przepłukałam z resztek włosków i nasion). Masę włożyć do gorącego syropu (ja wszystko krótko zagotowałam) i po ostudzeniu przelać do słoja, dodać wino i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na pół roku do wyklarowania w chłodne, ciemne miejsce. [ATTACH=full]65944[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka na owocach róży
Top
Bottom