nalewka orzechowa*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,335
1,930
113
Doruśka @ 24 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1143953Buko, z jakiego dokładnie robiłas przepisu? ile cukru?
mam pod blkiem piękne drzewa orzechowe:)
A to Ci serdecznie zazdraszczam, bo moje zrodla orzechowe melduja ze w tym roku zero owocu... a napalalam sie na orzechowke lecznicza ( inaczej robie niz Buka: wkladam do sloika cale zielone orzechy, zalewam mieszanka : 250 ml spirytus+ 250 ml wodka czysta zwykla, szczelnie zakrecam, odstawiam w ciemne miejsce i zapominam. Zlewam tuz po Nowym Roku.) i na konfitury z zielonych orzechow wloskich.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
U nas w tym roku też mniej owoców, przymrozki zwarzyły kwiaty.
Każdy ma jakieś swoje wypraktykowane sposoby na takie specjały. Jaki produkt dostajesz z tego swojego nastawu? Leczniczy, czy np. coś jeszcze tam dodajesz? Ciekawie też brzmi ta konfitura. Jak ją robisz?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,335
1,930
113
Buka @ 24 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1144045U nas w tym roku też mniej owoców, przymrozki zwarzyły kwiaty.
Każdy ma jakieś swoje wypraktykowane sposoby na takie specjały. Jaki produkt dostajesz z tego swojego nastawu? Leczniczy, czy np. coś jeszcze tam dodajesz? Ciekawie też brzmi ta konfitura. Jak ją robisz?
Orzechowka jest ciemna, "gesta", bardzo taninowa i mocna.
Nie uzywamy jej jako nalewki do połasowania, w tym celu mamy inne nastawy:) ( pigwowka, malinowka, ratafia).
Natomiast "od zawsze" jest rewelacyjnym lekiem na dolegliwosci zoladkowe.

Hmm, jak ja konfitury robilam... w tym roku chcialam sprobowac nowej metody uzyskanej od AgusiH, z moczeniem w roztworze sody oczyszczonej ( celem odgorycznienia).
Stara moge wklepac do zapraw, czemu nie, jak komus obrodzi i bedzie sie chcialo?
Jedyna uwaga do konfitur: pracowac w GRUBYCH gumowych rekawiczkach i uwazac na strzykajacy sok. Farbuje wszystko dookola i nie daje sie wywabic.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
dzięki Buko,zrobię jak radzisz
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
Gd, wklep, proszę, nigdy nie wiadomo, kiedy sie może przydać.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
Nastawiona.
lecker.gif

IMG_0490.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0490.JPG
    IMG_0490.JPG
    71 KB · Wyświetleń: 68

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
Przypominam o tej nalewce. Czas miękkich orzechów już się kończy. Dziś nastawiam. :)
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,335
1,930
113
No to powinnam być urżnięta... Zużyłam 1 litr wódki 40% i 1 litr spirytusu 95%. Do zobaczenia po Bożym Narodzeniu!!!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
qd, do zabaczenia! :wink: :mrgreen:
Nie wiem, czy inauguracji nie przeniosę na Wielkanoc, jestem mięsożerna. :roll:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
Moja dziś nastawiona. Niby wiosna chłodna, pora zbioru nie jest późna, a orzechy dość już twarde, możliwe że przyczyną był brak opadów.
 

Załączniki

  • Na orzechach.jpg
    Na orzechach.jpg
    134.3 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,458
5,487
113
Dwa miesiące minęło i powinna być czarna i gęsta, a tu ledwo herbatka. Nigdy mi sie to wcześniej nie zdarzyło. Porównałam nastaw z tych samych orzechów u siostry i tamtą można już zlewać. Po drobiazgowym śledztwie całego procesu technologicznego okazało się, że tamte orzechy były pocięte w malakserze, a moje krojone nożem na kilka części. Zawsze kroiłam w plasterki, ale w tym roku były twarde i ciachałam je tylko na 4-6 kawałków.
Dziś zlałam alkohol, a orzechy spróbowałam rozdrobnić tarczą wiórową w maszynce Zelmera, ale nie poszło, więc zrobiłam to w blenderze. Trochę bałaganu było, ale już wszystko znów w słoju i zalane.
Ciekawe, czy te orzechy coś jeszcze z siebie wypuszczą, bo jak nie, to nie wiem co zrobię z taką niedokończoną miksturą.
 

Załączniki

  • Czy będzie nalewka.jpg
    Czy będzie nalewka.jpg
    178.5 KB · Wyświetleń: 5
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy