Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka pigwowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 183046" data-attributes="member: 59"><p>1,5 kg dojrzalej pigwy (2 kg niedojrzalej)</p><p>0,35 kg cukru</p><p>1l wody </p><p>pomarancza lub 5ml rumu zlocistego (tuzensky lub inny czeski ok)</p><p>0,5 l spirytu (96%)</p><p>0,5 l winiaku (40%)</p><p></p><p>Obrac i pokroic w kawalki pigwe, wyrzucic pestki, zalac woda i gotowac pod przykryciem 45 min. Wycisnac sok w sokowirowce lub odsaczyc przez geste plotno (zostawic na noc do odsaczenia). </p><p></p><p>Wziac 0,85l soku pigwowego, rozpuscic na goraco cukier (wazne - do win tez lepiej dodac syrop z cukru niz krysztalki). </p><p>Wlac alkohole, przelac do gasiorka i odstawic do chlodu. </p><p>Potrzasac od czasu do czasu. </p><p>Po 3 tygodniach dodac skorke pomaranczowa (cienko skroic, bez bialego) oraz sok (chyba ze sie zdecydowalo na rum). </p><p>Odstawic na nastepne 3-4 tygodnie. </p><p>Gotowa rozlac do butelek po przefiltrowaniu (bibula lub geste plotno). </p><p>Wychodza 2 litry. </p><p></p><p>Zawartosc cukru ok 20%</p><p>moc ok. 35%</p><p>podawac w temp. 10-12 stopni</p><p></p><p>barwa zlocista, aromat - cytrusowy od pigwy, smak lagodny. </p><p></p><p></p><p>w/g &quot;Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy&quot; - Zdzislaw T.Nowicki inz. technolog, miksolog, enolog ....</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 183046, member: 59"] 1,5 kg dojrzalej pigwy (2 kg niedojrzalej) 0,35 kg cukru 1l wody pomarancza lub 5ml rumu zlocistego (tuzensky lub inny czeski ok) 0,5 l spirytu (96%) 0,5 l winiaku (40%) Obrac i pokroic w kawalki pigwe, wyrzucic pestki, zalac woda i gotowac pod przykryciem 45 min. Wycisnac sok w sokowirowce lub odsaczyc przez geste plotno (zostawic na noc do odsaczenia). Wziac 0,85l soku pigwowego, rozpuscic na goraco cukier (wazne - do win tez lepiej dodac syrop z cukru niz krysztalki). Wlac alkohole, przelac do gasiorka i odstawic do chlodu. Potrzasac od czasu do czasu. Po 3 tygodniach dodac skorke pomaranczowa (cienko skroic, bez bialego) oraz sok (chyba ze sie zdecydowalo na rum). Odstawic na nastepne 3-4 tygodnie. Gotowa rozlac do butelek po przefiltrowaniu (bibula lub geste plotno). Wychodza 2 litry. Zawartosc cukru ok 20% moc ok. 35% podawac w temp. 10-12 stopni barwa zlocista, aromat - cytrusowy od pigwy, smak lagodny. w/g "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" - Zdzislaw T.Nowicki inz. technolog, miksolog, enolog .... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka pigwowa*
Top
Bottom