Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka wiejska*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 538537" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Nalewka wiejska</em></strong></span></p><p></p><p><em>Upiec przaśny &quot;placek chlebowy&quot; (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej mąki razowej, 1,5 szklanki pszennej mąki razowej, 2-3 g soli i wody:</em></p><p><em>Przegotowaną i ostudzoną wodę dodać stopniowo do mąki, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji.</em></p><p><em>Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze.</em></p><p><em>Zrobić nożem nacięcia w &quot;kratę&quot; i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!.</em></p><p><em>Następnego dnia użyć go do nalewki.</em></p><p><em>0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych pączków brzozowych zalać 1,25 l wódki na 2 tygodnie.</em></p><p><em>Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w gorącym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.</em></p><p><em>Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na</em></p><p><em>2 miesiące, aż do pełnego sklarowania.</em></p><p><em>Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym.</em></p><p><em>Ma barwę złocisto brunatną, zawartość alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%.</em></p><p><em>Wydajność - ok. 1,25 l.</em></p><p><em>Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C.</em></p><p><em>Uwaga: Pączki brzozowe można zastąpić młodymi liśćmi lub &quot;orzeszkami&quot; brzozowymi, a jasne piwo - porterem.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 538537, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Nalewka wiejska[/I][/B][/SIZE] [I]Upiec przaśny "placek chlebowy" (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej mąki razowej, 1,5 szklanki pszennej mąki razowej, 2-3 g soli i wody: Przegotowaną i ostudzoną wodę dodać stopniowo do mąki, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji. Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze. Zrobić nożem nacięcia w "kratę" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!. Następnego dnia użyć go do nalewki. 0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych pączków brzozowych zalać 1,25 l wódki na 2 tygodnie. Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w gorącym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru. Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na 2 miesiące, aż do pełnego sklarowania. Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym. Ma barwę złocisto brunatną, zawartość alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%. Wydajność - ok. 1,25 l. Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C. Uwaga: Pączki brzozowe można zastąpić młodymi liśćmi lub "orzeszkami" brzozowymi, a jasne piwo - porterem.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka wiejska*
Top
Bottom