- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113
Co prawda już po sezonie, ale pochwalę się nalewką, którą właśnie dziś skończyłam robić z podarowanych mi winogron i odstawiłam głęboko do szafki na 3 miesiące.
Przepis znalazłam tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4...ek.blogspot.com
składniki:
- 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)
- 600-700 ml. spirytusu
- 3/4 łyżeczki goździków
- laska wanilii
- 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron) - ja dałam 1,5 szklanki o poj. około 210 ml i ta ilość okazała się wystarczająca, bo nie chciałam jej zrobić bardzo słodkiej
przygotowanie
Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździków, wanilię i zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.
mój surowiec:
tak dojrzewała:
gotowa:
Nalewka wyszła bardzo smaczna. Może ktoś będzie miał w przyszłości nadwyżkę winogron w ogródku i mu się przyda ten przepis.
Przepis znalazłam tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4...ek.blogspot.com
składniki:
- 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)
- 600-700 ml. spirytusu
- 3/4 łyżeczki goździków
- laska wanilii
- 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron) - ja dałam 1,5 szklanki o poj. około 210 ml i ta ilość okazała się wystarczająca, bo nie chciałam jej zrobić bardzo słodkiej
przygotowanie
Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździków, wanilię i zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.
mój surowiec:

tak dojrzewała:

gotowa:

Nalewka wyszła bardzo smaczna. Może ktoś będzie miał w przyszłości nadwyżkę winogron w ogródku i mu się przyda ten przepis.