Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka winogronowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1478098" data-attributes="member: 956"><p>Co prawda już po sezonie, ale pochwalę się nalewką, którą właśnie dziś skończyłam robić z podarowanych mi winogron i odstawiłam głęboko do szafki na 3 miesiące.</p><p>Przepis znalazłam tutaj: <a href="http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4067214/?site=zielonykoperek.blogspot.com" target="_blank">http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4...ek.blogspot.com</a></p><p></p><p><u><em>składniki:</em></u></p><p>- 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach)</p><p>- 600-700 ml. spirytusu</p><p>- 3/4 łyżeczki goździków</p><p>- laska wanilii</p><p>- 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron) - ja dałam 1,5 szklanki o poj. około 210 ml i ta ilość okazała się wystarczająca, bo nie chciałam jej zrobić bardzo słodkiej</p><p></p><p><u><em>przygotowanie</em></u></p><p>Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździków, wanilię i zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.</p><p>Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem.</p><p>Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach.</p><p></p><p>mój surowiec:</p><p>[ATTACH=full]86106[/ATTACH]</p><p></p><p>tak dojrzewała:</p><p>[ATTACH=full]86107[/ATTACH]</p><p></p><p>gotowa:</p><p>[ATTACH=full]86110[/ATTACH]</p><p></p><p>Nalewka wyszła bardzo smaczna. Może ktoś będzie miał w przyszłości nadwyżkę winogron w ogródku i mu się przyda ten przepis.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1478098, member: 956"] Co prawda już po sezonie, ale pochwalę się nalewką, którą właśnie dziś skończyłam robić z podarowanych mi winogron i odstawiłam głęboko do szafki na 3 miesiące. Przepis znalazłam tutaj: [URL="http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4067214/?site=zielonykoperek.blogspot.com"]http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4...ek.blogspot.com[/URL] [U][I]składniki:[/I][/U] - 3 kg. ciemnych winogron (drobnych, rosnących najczęściej w przydomowych ogródkach) - 600-700 ml. spirytusu - 3/4 łyżeczki goździków - laska wanilii - 1-3 szklanki cukru (w zależności od własnych upodobań i smaku-słodkości winogron) - ja dałam 1,5 szklanki o poj. około 210 ml i ta ilość okazała się wystarczająca, bo nie chciałam jej zrobić bardzo słodkiej [U][I]przygotowanie[/I][/U] Winogrona myjemy i przebieramy, wybierając te, które nie są zgniłe, pogniecione, etc. Wkładamy je do dużego słoika, dodajemy goździków, wanilię i zalewamy wszystko spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie. Po wskazanym czasie winogrona odcedzamy, spirytus przelewamy do butelek i odstawiamy. Owoce natomiast zasypujemy cukrem i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 10 dni. Mieszamy je raz dziennie, aby ułatwić wydzielanie soku. Następnie uzyskany w ten sposób, winogronowy syrop, łączymy z odcedzonym wcześniej spirytusem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewką można się delektować po ok. 3 miesiącach. mój surowiec: [ATTACH=full]86106[/ATTACH] tak dojrzewała: [ATTACH=full]86107[/ATTACH] gotowa: [ATTACH=full]86110[/ATTACH] Nalewka wyszła bardzo smaczna. Może ktoś będzie miał w przyszłości nadwyżkę winogron w ogródku i mu się przyda ten przepis. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka winogronowa
Bottom